Francuski reditelj ne želi da mu film nosi naslov ‘Z’

‘S obzirom na simboličku težinu slova ‘Z’ od početka rata u Ukrajini i na zahtjev ukrajinskih reditelja riješio sam da promijenim naslov svog filma’, obrazložio je Michel Hazanavicius svoju odluku.

Taj naslov je možda bio simpatičan kad smo završili film prije nekoliko mjeseci, a više nije, priznao je reditelj (EPA)

Francuski reditelj Michel Hazanavicius promijenio je naslov svog filma koji je prvobitno nazvao Z, da se ne bi poistovetilo sa slovom “Z” koje se nalazi na ruskim tenkovima u Ukrajini i postalo je glavni simbol podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, javlja AFP.

“S obzirom na simboličku težinu slova ‘Z’ od početka rata u Ukrajini i na zahtjev ukrajinskih reditelja riješio sam da promijenim naslov svog filma”, naveo je Hazanavicius, dobitnik nagrade Oscar za film Umjetnik.

“Taj naslov je možda bio simpatičan kad smo završili film prije nekoliko mjeseci, a više uopšte nije i ne mogu ga zadržati. Moj film je napravljen da donese veselje i ni u kom slučaju ne bih želio da se ni izbliza ni izdaleka poveže sa ovim ratom”, dodao je francuski reditelj.

Potpuna podrška ukrajinskom narodu

Istakao je i kako je “vrlo sretan da može promijeniti taj naslov i na taj način označiti svoju potpunu podršku ukrajinskom narodu”.

Film će se sada zvati Rez (Coupez), a bit će premijerno prikazan 17. maja na otvaranju 75. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. I istog dana će početi njegovo prikazivanje u bioskopima.

Izvor: Agencije