Dodjelom nagrada završava Sarajevski sajam knjiga

Svečana ceremonija dodjele sajamskih nagrada i priznanja zakazana je za ponedjeljak u podne, a žiri će izabrati najbolje u 15 kategorija.

I prije zatvaranja organizatori Sajma knjiga su se pohvalili izuzetno dobrom posjećenošću (Fena)

Dodjelom nagrada 33. Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila bit će zvanično završen u ponedjeljak, no i prije zatvaranja organizatori su se pohvalili izuzetno dobrom posjećenošću, javlja Fena.

Prema riječima izlagača najtraženija djela na ovogodišnjem sajmu bila su: Otok nestalih stabala (Safak Elif), Noć kuge (Orhan Pamuk), Ako ti jave da sam pao (Dario Džamonja), Grebo – kratka biografija (Boro Kontić) i Veriti (Colleen Hoover), te komplet od tri romana Lovac na zmajeve, A planine odjeknuše i Hiljadu čudesnih sunaca (Khaled Hosseini).

Organizatori podsjećaju da već godinama tradicionalno izlagači najveće popuste daju upravo posljednjeg dana Sajma te pozivaju posjetioce da to iskoriste.

Nagrade u 15 kategorija

Svečana ceremonija dodjele sajamskih nagrada i priznanja zakazana je za ponedjeljak u podne. Tročlani žiri u sastavu – Sarina Bakić predsjednica, te članovi Lejla Alimanović i Boris Trapara izabrat će najbolje u 15 kategorija: Umjetnost i arhitektura, Uredništvo, Najbolje oblikovanje knjige, Ilustracija knjige, Najbolji izdavački poduhvat godine, Najbolja promocija djela na sajmu, Najbolji udžbenik za visoko obrazovanje.

Bit će dodjeljene nagrade i za nauku: društvene i prirodne nauke, najuspješniju prezentaciju biblioteke na štandu, što je jedna od novina, te najbolju bibliotekarku/bibliotekara.

Tu je i nagrada za najbolju prvu knjigu objavljenu kod izdavača učesnika na sajmu, izdanja novih medija, časopise iz književnosti, filozofije, sociologije i drugih humanističkih i društvenih nauka, očuvanje i valorizaciju književne baštine, te sistematsko objavljivanje svjetske književnosti.

Izvor: Agencije