Otvorene prijave za jubilarni, 20. Zagreb Film Festival

Uz glavni program, publika će i ove godine moći pratiti stare i nove filmske programe, a bit će organizirane i radionice, predavanja, paneli i drugi sadržaji namijenjeni profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima.

ZFF je od samoga početka programski usmjeren predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora, poručuju organizatori (Pixsell)

Prijave za natjecateljski program Zagreb Film Festivala (ZFF), koji će se održati od 23. do 30. oktobra, otvorene su do 10. augusta za međunarodnu konkurenciju dugih i kratkih filmova te do 12. septembra za konkurenciju hrvatskih kratkih filmova – program “Kockice”, javlja Hina. Filmovi u ta tri glavna natjecateljska programa konkuriraju za nagradu Zlatna kolica i novčane nagrade.

Kako ističu organizatori, ZFF je od samoga početka programski usmjeren predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora.

U glavnom festivalskom programu dosad su se natjecali redatelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva i Sophije Coppole.

Natjecateljski program “Kockice” najavio je i široj publici predstavio brojna nova i zanimljiva imena na hrvatskoj filmskoj sceni, koja su kasnije prepoznata ne samo unutar nacionalne kinematografije već i na međunarodnoj festivalskoj sceni (Antoneta Alamat Kusijanović, Sonja Tarokić, Juraj Lerotić, Hana Jušić, Dubravka Turić i drugi), ističu iz ZFF-a.

Otvorene i prijave za radionicu “Moj prvi scenarij”

Uz glavni natjecateljski program publika će i ove godine moći pratiti neke stare i neke nove filmske programe, a program “Industrija”, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje.

Do 30. juna otvorene su i prijave za radionicu “Moj prvi scenarij”, koja će se održati jedanaesti put u sklopu programa “Industrija”. Radionica je namijenjena filmaši(ca)ma koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film.

Od pristiglih prijava bit će odabrano ukupno šest sudionika radionice: dvoje iz Hrvatske te četvero iz Europe. Cilj je radionice pomoći mladim autorima u stvaranju scenarija za prvi dugometražni igrani film i besplatna je za sve polaznike.

Radionicu suorganiziraju ZFF i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Do sada su u sklopu programa ZFF-a prikazana već četiri filma čiji su scenariji razvijani na radionici, a među njima je i Zbornica, debitantski film redateljice Sonje Tarokić koji je na 19. ZFF-u osvojio posebno priznanje žirija u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji.

Izvor: Agencije