U konkurenciji za Zlatnu palmu u Cannesu 18 filmova

Na festival u Cannesu će se vratiti David Cronenberg, vraća se i ruski režiser Kiril Serebrenikov koji je odbacio liniju vlasti Vladimira Putina, a filmovima će se predstaviti samo tri režiserke.

Festival će otvoriti film Z, Michel Hazanaviciusa, koji se prikazuje izvan konkurencije (EPA)

Na ovogodišnjem, 75. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, koji će biti održan od 17. do 28. maja, u konkurenciji za “Zlatnu palmu” naći će se 18 filmova, najavili su organizatori.

U utrku za glavnu nagradu će se vratiti David Cronenberg, vraća se i ruski režiser Kiril Serebrenikov koji je odbacio liniju vlasti Vladimira Putina, a filmovima će se predstaviti samo tri režiserke, prenosi Beta.

Pet režisera koji su već osvojili ovu nagradu će se nadmetati za novu Zlatnu palmu – Belgijanci Jean-Pierre i Luc Dardenne sa filmom Tori and Lokita, švedski reditelj Ruben Ostlund sa Triangle of Sadness, Japanac Hirokazu Kore-eda, koji je ovog puta snimio Broker, te rumunski Cristian Mungiu sa svojim filmom RMN.

Samo tri režiserke su u glavnoj konkurenciji: Francuskinja Claire Denis će predstaviti Stars at Noon, također Francuskinja Valeria Bruni Tedeschi sa filmom Les Amandiers, te Amerikanka Kelly Reichardt sa filmom Showing Up.

Jedan ruski i dva ukrajinska režisera

Ruski režiser Kiril Serebrenikov se pojavljuje sa filmom Žena Čajkovskog, kao simbol u jeku rata u Ukrajini. Organizatori Festivala, koji su vrlo rano objavili da neće pozvati rusku delegaciju, izabrali su ovog režisera koji nije mogao lično da predstavlja svoja djela dva puta ranije kada su bila u konkurenciji, zato što mu nije bilo dozvoljeno da napusti svoju zemlju. Konačno je mogao legalno da ode za Evropu poslije invazije.

Dva ukrajinska režisera također će biti predstavljena – jedno veliko ime Sergej Loznitsa sa Natural History of Destruction koji će biti prikazan u specijalnoj projekciji i jedno novo ime Maksim Nakonečnij koji dolazi sa svojim prvim filmom Butterfly Vision koji će biti prikazan u okviru programa “Izvjestan pogled”.

Festival će otvoriti film Z, Michel Hazanaviciusa, koji se prikazuje izvan konkurencije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada