Notre-Dame ‘oživljava’ tri godine nakon požara

Katedrala Notre-Dame, iz 12. stoljeća, poznata je širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svjetsku arhitekturu.

Radovi na osiguranju zgrade, kao i preliminarna priprema restauracije, počeli su u ljeto 2019. godine (EPA)

Tri godine nakon razornog požara i dalje traju radovi na obnovi katedrale Notre-Dame u Parizu, a cilj je da se ponovo otvori za Olimpijske igre 2024. godine, javlja Anadolija.

Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je 15. aprila 2019. godine. Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali.

Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore uspjeli su spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekt katedrale. Katedrala je primala i do 12 miliona posjetitelja godišnje.

Pandemija usporila obnovu

Radovi na osiguranju zgrade, kao i preliminarna priprema restauracije, počeli su u ljeto 2019. godine. Potom su radovi obustavljeni u martu 2020. godine, zbog pandemije, a ponovo su počeli 8. juna iste godine.

Katedrala Notre-Dame, koja je izgrađena u 12. stoljeću, poznata je širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svjetsku arhitekturu.  Poznata je i po klasičnom književnom djelu Victora Hugoa Zvonar crkve Notre-Dame.

Izvor: Agencije