UNESCO zabrinut zbog uništavanja ukrajinske baštine

Prošli mjesec je UNESCO pojačao zaštitne mjere za ukrajinsko ugroženo kulturno blago koristeći znak ‘Blue Shield’ za označavanje kulturnih mjesta i spomenika.

Potpuno je ili djelomično uništeno 29 vjerskih objekata,16 historijskih zgrada, četiri muzeja i četiri spomenika (EPA)

Deseci vrijednih crkava, povijesnih mjesta i muzeja oštećeno je u ratu u Ukrajini, a posebna zabrinutost vlada zbog stanja u sjevernom gradu Černjihivu, priopćio je UNESCO.

Prošli mjesec je UNESCO pojačao zaštitne mjere za ukrajinsko ugroženo kulturno blago koristeći znak “Blue Shield” za označavanje kulturnih mjesta i spomenika, prenosi Reuters.

“Vrlo smo zabrinuti zbog stanja u Ukrajini, na humanitarnoj i kulturnoj razini. Baština čovječanstva je ugrožena”, rekao je Ernesto Ottone, pomoćnik glavnog direktora UNESCO-a za kulturu.

Bez odgovora iz Moskve

Prema preliminarnoj listi, potpuno je ili djelomično uništeno 29 vjerskih objekata,16 povijesnih zgrada, četiri muzeja i četiri spomenika.

Šefica UNESCO-a Audrey Azoulay pisala je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu početkom marta da je Rusija potpisnica konvencije o zaštiti kulturnog blaga tokom ratnih sukoba.

Do sada nije stigao odgovor.

Moskva je najavila smanjivanje intenziteta vojnih operacija kod Kijeva i obližnjeg Černjihiva.

Izvor: Agencije