Kratki filmovi snimljeni u Sarajevu uskoro na online platformi

Od 6. aprila do 8. maja na online platformi kina Meeting Point gledateljima širom svijeta besplatno će biti dostupna 33 kratka filma nastala u okviru projekta ‘Sarajevo grad filma’.

Na online platformi svakog dana će biti postavljan po jedan kratki film (Fena)

Sarajevo grad filma UNESCO-a i gradske vlasti povodom predstojećeg Dana grada publici će omogućiti besplatno gledanje kratkih filmova snimljenih u Sarajevu, koji će biti dostupni na online platformi kina Meeting Point ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Od 6. aprila do 8. maja na toj platformi gledateljima širom svijeta besplatno će biti dostupna 33 kratka filma nastala u okviru projekta “Sarajevo grad filma”, javlja Fena.

Na online platformi svakog dana će biti postavljan po jedan kratki film, koji će gledateljima od trenutka postavljanja na platformu biti dostupan sljedećih sedam dana. Projekcije počinju 6. aprila filmom Oslobođenje u 26 slika Ivana Ramljaka i Marka Škobalja.

Promoviranje talenta mladih filmskih stvaralaca

“Sarajevo grad filma” je projekt Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala, pokrenut s misijom da otkrije, pruži podršku i promovira talent filmskih stvaralaca u Bosni i Hercegovini i široj regiji, te da omogući njihovu suradnju i razmjenu iskustva u stvaranju zajedničkog filmskog djela. U okviru projekta u periodu od 2008. godine do danas više od 300 mladih režisera, scenarista, producenata, glumaca, snimatelja, montažera kratke filmove je snimilo u Sarajevu.

Zahvaljujući projektu, prema riječima projekt menadžerice “Sarajeva grada filma UNESCO-a” Nataše Kučere, u Sarajevu su se okupljali mladi profesionalci po prvi put, upoznavali se i zajedno radili na jednom kratkom filmu.

“Njihove filmove je, zajedno sa partnerima, producirao, financirao, a onda i pred velikim brojem publike prikazivao Sarajevo Film Festival. Neki od filmova nastalih u okviru projekta imali su izuzetno uspješan festivalski život i ostvarili međunarodni uspjeh. Gledatelji širom svijeta od 6. aprila će imati priliku ekskluzivno pogledati izbor filmova snimljenih u Sarajevu u proteklih deset godina u okviru ovog projekta”, navela je Kučera.

Izvor: Agencije