Ruski umjetnici ne dolaze na Venecijanski bijenale

‘Vrijeme u kojem civili umiru pod raketnom paljbom, ukrajinski građani se skrivaju u skloništima, a ruski protesti guše, nije vrijeme za umjetnost’, napisali su ruski umjetnici u zajedničkoj objavi.

Ruski paviljon na 59. Venecijanskom bijenalu, koji se otvara 23. travnja, ovaj će put ostati zatvoren (ANSA)

Ruski kustos i umjetnici, odabrani da predstavljaju svoju zemlju na Venecijanskom bijenalu, odustali su od sudjelovanja na međunarodnoj izložbi suvremene likovne umjetnosti zbog invazije na Ukrajinu, prenijeli su organizatori Bijenala pozdravljajući njihovu hrabrost, javlja AFP.

Ruski paviljon na 59. Venecijanskom bijenalu, koji se otvara 23. aprila, ovaj će put ostati zatvoren.

“Venecijanski bijenale obaviješten je o odluci kustosa i umjetnika Ruske Federacije da podnesu ostavke na svoje funkcije na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi, otkazujući tako sudjelovanje svoje zemlje na 59. izdanju Bijenala”, navedeno je u priopćenju, koje prenosi francuska agencija.

“Izražavamo potpunu solidarnost s ovim plemenitim činom hrabrosti i motivima koji su doveli do odluke iz koje se iščitava tragedija koja je pogodila ukrajinski narod“, rekli su organizatori.

Prethodno su umjetnici Aleksandra Suhareva i Kiril Savčenkov te kustos Raimundas Malauskas na Instagramu objavili da se povlače iz Ruskog paviljona zbog sukoba u Ukrajini. “Ruski paviljon ostat će zatvoren“, potvrdili su umjetnici i kustos.

‘Nije vrijeme za umjetnost’

“Vrijeme u kojemu civili umiru pod raketnom paljbom, ukrajinski se građani skrivaju u skloništima, a ruski prosvjedi se guše, nije vrijeme za umjetnost”, napisali su umjetnici u zajedničkoj objavi.

Prošle sedmice umjetnik Pavlo Makov i kustosi Lizaveta German, Maira Lanko i Boris Filonenko iz Ukrajinskog paviljona obavijestili su organizatore da zbog ruske invazije više ne mogu raditi na svom projektu.

Organizatori Bijenala, koji traje od 23. aprila do 27. novembra i posvećen je magičnim svjetovima, mašti i tranziciji, u međuvremenu su odbacili “svaki oblik rata i nasilja”.

Na ovogodišnjem Bijenalu predstavit će se 80 zemalja. Pod motom “Mlijeko snova” kustosice Cecilije Alemani, na izložbi će biti prikazana djela 213 gostujućih umjetnika iz 58 zemalja s 1.433 eksponata.

Izvor: Agencije