Filmu ‘The Power of the Dog’ nagrada BAFTA za najbolji film

Will Smith osvojio je nagradu za najboljega glumca za ulogu oca sestara Williams u filmu ‘Kralj Richard’, dok je Joanna Scanlan osvojila nagradu za najbolju glavnu glumicu u filmu ‘After Love’.

Ceremonija održana u londonskom Royal Albert Hallu vratila je uobičajeni glamur događaju (EPA)

Mračni vestern Šape pasje (The Power of the Dog) osvojio je dvije najznačajnije nagrade na ovogodišnjoj dodjeli filmskih nagrada BAFTA – onu za najbolji film i za najbolju režiju koju potpisuje Jane Campion, dok je naučno-fantastični ep Dina (Dune) osvojio najviše nagrada, javlja Reuters.

“Jane, ti si vizionarka čiji se trag provlači kroz posljednjih 30 godina kinematografije u tvojim pričama o neshvaćenima, nedovoljno zastupljenima i ušutkanima. Nadahnula si niz žena da otkriju svoj glas. Ovdje smo zbog tebe”, rekla je producentica Tanya Seghatchian dok je preuzimala nagradu u ime  Jane Campion, koja nije mogla prisustvovati svečanosti.

Will Smith osvojio je nagradu za najboljega glumca za ulogu oca teniskih zvijezda Venus i Serene Williams u filmu Kralj Richard, dok je Joanna Scanlan osvojila nagradu za najbolju glavnu glumicu za ulogu udovice koja otkriva strašnu tajnu svojega pokojnog supruga u filmu After Love.

Ovogodišnju svečanost dodjele nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti vodila je australska glumica i komičarka Rebel Wilson.

Ceremonija održana u londonskome Royal Albert Hallu vratila je uobičajeni glamur ovome događaju nakon što je prošle godine išla virtualno zbog pandemije, prenosi Hina.

Filmu ‘Dina’ pet nagrada od 11 nominacija

Tokom svečanosti spominjao se rat u Ukrajini, a neki nominirani umjetnici nosili su vrpce i bedževe u plavim i žutim bojama ukrajinske zastave te su o krizi govorili na crvenom tepihu i na pozornici.

Film Dina, adaptacija romana Franka Herberta iz 1965. godine, vodila je s 11 nominacija, uglavnom u kreativnim i tehničkim kategorijama, a osvojila je ukupno pet nagrada.

Belfast, poluautobiografska crno-bijela komična drama Kennetha Brannagha čija je radnja smještena na početak tri desetljeća dugoga sukoba u Sjevernoj Irskoj, osvojila je nagradu za izvanredan britanski film.

Remake Priče sa zapadne strane redatelja Stevena Spielberga osvojio je dvije nagrade, među kojima je i ona za najbolju sporednu glumicu, koju je dobila Ariana DeBose.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada