Sarajevo Film Festival uključuje Ukrajinu u regionalne programe

Pokrenut 1995. kao izraz kulturnog otpora ratu u Bosni i Hercegovini, Sarajevo Film Festival zna iz vlastitog iskustva koliko su solidarnost i podrška ove vrste dragocjene, poručuju organizatori.

Iz Sarajevo Film Festivala ističu da se ovim činom solidarišu sa ukrajinskim narodom

Kao međunarodni filmski festival sa fokusom na regiju Jugoistočne Evrope, Sarajevo Film Festival pridružuje Ukrajinu u svoje zvanične programe: takmičarske programe za igrani, dokumentarni, kratki i studentski film, program U fokusu, programe CineLink Dana filmske industrije, koji su namijenjeni filmskim profesionalcima te u program Talents Sarajevo, koji je namijenjen novoj generaciji filmskih nada regije.

Festival pokreće i rezidencijalni program za filmske stvaraoce iz Ukrajine, koji će u Sarajevu svoje projekte u razvoju ili postprodukciji raditi u saradnji s vodećim bh. i međunarodnim ekspertima iz svijeta filma, nakon čega će biti predstavljeni na CineLink Danima filmske industrije Sarajevo Film Festivala, saopćeno je iz direkcije Sarajevo Film Festivala.

Dodaju kako će ukrajinska delegacija biti pozvana na CineLink Dane filmske industrije u cilju upoznavanja mogućnosti koprodukcija i saradnje s filmskim profesionalcima iz Jugoistočne Evrope.

Solidarnost s Ukrajincima

“U nastojanju da simbolično označi početak ove saradnje, Sarajevo Film Festival je na svom YouTube kanalu postavio film Refleksije ukrajinskog reditelja Sergeja Loznitse, dio omnibusa Mostovi Sarajeva iz 2014. koji je povodom stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata okupio 13 značajnih evropskih reditelja koji su kroz svoje filmove istraživali temu Sarajeva”, navode iz Sarajevo Film Festivala.

Ističu kako se ovim činom Sarajevo Film Festival solidariše sa ukrajinskim narodom i filmskim stvaraocima te osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu.

“Pokrenut 1995. kao izraz kulturnog otpora ratu u Bosni i Hercegovini, Sarajevo Film Festival zna iz vlastitog iskustva koliko su solidarnost i podrška ove vrste dragocjene”, poručuju organizatori Sarajevo Film Festivala.

Izvor: Agencije