Baletne zvijezde u Londonu skupljaju humanitarna sredstva za Ukrajinu

Ivan Putrov i Alina Cojocaru najavili su događaj na kojem će nastupiti umjetnici Kraljevskog baleta, Engleskog nacionalnog baleta i Baleta Pariske opere.

Umjetnici i izvođači organizirali su niz događaja prikupljanja sredstava za Ukrajinu (EPA - Ilustracija)

Međunarodne baletne zvijezde sudjelovat će na humanitarnoj gala svečanosti u Londonu kasnije ovog mjeseca na kojoj će se skupljati novac za ljude u Ukrajini.

U Plesu za Ukrajinu učestvovat će najistaknutiji ruski baletni umjetnici izvan Rusije zajedno sa umjetnicima Kraljevskog baleta, Engleskog nacionalnog baleta i Baleta Pariske opere. Prihod od događaja bit će doniran Odboru za hitne slučajeve u Ukrajini, piše britanski The Guardian.

Svečanost će predvoditi ukrajinska baletna zvijezda Ivan Putrov i rumunska balerina Alina Cojocaru. Oni su zajedno vježbali u Kijevu, prije nego su se pridružili Kraljevskom baletu.

“Gala predstavlja zauzimanje za ljudske vrijednosti. Naše jedinstvo šalje jaku poruku. Sudjelovanjem u ovom projektu možete pomoći nekome ko se našao u teškim okolnostima zbog ratnog nasilja”, rekao je Putrov.

“Ples, muzika i umjetnost pokreću svijet, a ne nasilje. Mi, umjetnici, moramo iskoristiti dar koji imamo.”

Organiziran niz humanitarnih događaja

Među baletnim zvijezdama koje sudjeluju su i hvaljena ruska balerina Natalija Osipova te Katja Khaniukova, koja je pobjegla iz Kijeva 2014. i postala članica Engleskog nacionalnoa baleta.

Umjetnici i izvođači organizirali su niz događaja prikupljanja sredstava za Ukrajinu.

Više od 200 ukrajinskih umjetnika kreiralo je kolekciju nepromjenjivih tokena (NFT) za prodaju u cilju prikupljanja najmanje milion dolara za Ukrajince.

Neke aukcijske kuće i galerije također su najavile rasprodaju i događaje na kojima će biti organizirano prikupljanje sredstava.

“Puke riječi su ništa pred takvom patnjom i gubitkom nevinih ljudskih života. Umjetnost, ljubav i ljudskost imaju moć da nadahnu, pa čak i iscjele. U tom duhu ćemo se ujediniti kako bismo zaplesali i pomogli koliko možemo”, rekla je Cojocaru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada