Otvoren Festival Sarajevska zima 2022

Među počasnim gostima ovogodišnjeg izdanja Sarajevske zime su umjetnici i turski Grad Bursa te međunarodna organizacija turkijske kulture TURKSOY.

Festival su otvorili mladi učenici Srednje muzičke škole u Sarajevu i Vitezovi Starog grada Jajca (Anadolija)

U Sarajevu je u ponedjeljak navečer održana ceremonija otvaranja Internacionalnog festivala Sarajevska zima 2022, koji publici do 21. marta nudi bogat kulturno-umjetnički i zabavni program u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Iako su neki programi već počeli prethodnih dana i u ponedjeljak ujutro, 38. izdanje Sarajevske zime otvoreno je večeras, a moto festivala glasi “My New Way Art”, prenosi Anadolija.

Sarajevska zima je je jedinstveni multimedijalni festival u svijetu.

Od osnivanja 1984. godine održava se bez prestanka.

I u vrijeme opsade Sarajeva realiziran je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i u 153 grada svijeta, kao i tokom godina pandemije korona virusa.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić istakao je da ceremoniju otvaraju mladi učenici Srednje muzičke škole u Sarajevu i Vitezovi Starog grada Jajca, ambasadorica Belma Alić na violončelu i brojni drugi umjetnici.

“Ceremonija se zove ‘Uzdahni, izdahni, diši!’, što je u kontekstu vremena u kojem živimo. Cijela priča je da pronađemo svoj put života i umjetnosti, uz mir, sigurnost i slobodu. Ono što nedostaje jeste taj smisleni odnos između mira i slobode. To čini ljude nezavisnim”, kazao je Spahić.

Dodijeljene nagrade pojedincima i institucijama

Među počasnim gostima ovogodišnjeg izdanja Sarajevske zime su umjetnici i turski Grad Bursa te međunarodna organizacija turkijske kulture TURKSOY.

(Anadolija)

Dodijeljene su nagrade Međunarodnog centra za mir i Sarajevske zime, koje se dodjeljuju za izvanredna dostignuća pojedincima i institucijama.

Nagradu “Sloboda” za doprinos humanizmu humanizmu, kulturi i borbi za ljudska prava i slobode dobili su bosanskohercegovački rudari, Javna ustanova Muzej Sarajeva, Donorska mreža u Bosni i Hercegovini i generalni sekretar TURKSOY-a Dusen Kaseinov.

Nagrada “Srebreno drvo” za doprinos prirodnoj baštini dodijeljena je Dini Kassalu i američkom umjetniku Georgu Riveri, a nagradu “Srebrena pahuljica” za izuzetan doprinos umjetnosti i afirmaciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine u svijetu dobila je Miomirka Mila Melank.

Izvor: Agencije