‘Dune’ i ‘The Power of the Dog’ vode u nominacijama za nagradu BAFTA

Dok je film ‘Dune’, adaptacija romana naučne fantastike u režiji Denisa Villeneuvea, dobio 11 nominacija, ostvarenje ‘The Power of the Dog’ rediteljice Jane Campion nominovan je u osam kategorija.

Nagrade će biti uručene na ceremoniji u londonskom Royal Albert Hallu, 13. marta (EPA)

Svemirska opera Dune i mračni vestern rediteljice Jane Campion The Power of the Dog vode u nominacijama za britanske filmske nagrade BAFTA, javlja AFP.

Nagrade će biti uručene na ceremoniji u londonskom Royal Albert Hallu, 13. marta.

Film Dune, adaptacija romana naučne fantastike Franka Herberta u režiji Denisa Villeneuvea, dobio je 11 nominacija uključujući one za originalnu muziku i najbolji film.

Ostvarenje The Power of the Dog nominovano je u osam kategorija, među kojima za najboljeg reditelja i za najbolji film. Benedict Cumberbatch koji igra glavnu ulogu, te druge dvije zvijezde Jesse Plemons i Kodi Smit-McPhee, nominovani su za prestižnu nagradu.

Will Smith i Lady Gaga u konkurenciji za najbolje glumce

Među nominacijama u kategoriji najboljeg glumca u sporednoj ulozi su Mike Faist, koji igra u filmu Priča sa zapadne strane (West Side Story), Ciaran Hajnds za ulogu u Belfastu, Troy Kotsur za film CODA i 11-ogodišnji Woody Norman za C'mon C'mon, čime je najmlađi među nominovanim ove godine.

Holivudska zvijezda Will Smith konkurše u kategoriji najboljeg glumca u glavnoj ulozi za Metoda Williams, gdje glumi oca teniskih šampionki Serene i Venus Williams. U toj kategoriji nominovani su i Mahershala Ali za Swan Song, Adeel Akhtar za Ali and Ava, Leonardo DiCaprio za Don't Look Up, te Stepen Graham za Boiling Point i spomenuti Benedict Cumberbatch.

Za najbolju žensku ulogu nominovane su Lady Gaga za House of Gucci, Alana Haim za Licocice Pizza, Emilia Jones za ulogu u filmu CODA, Renate Reinsve za Julie, Joanna Scanlan za After Love i Tessa Thompson za Passing.

Jednak broj žena i muškaraca u konkurenciji za najboljeg reditelja

Film Belfast inspirisan djetinjstvom Kennetha Branagha u vrijeme sjevernoirskog nasilja krajem 1960-ih dobio je šest nominacija, uključujući za najbolji film, ali Branagh nije nominovan u kategoriji za najboljeg reditelja.

U kategoriji najboljih reditelja nominovan je jednak broj žena i muškaraca, među kojima i Francuskinja Julia Ducournau za Titane.

Francuski film Petite Maman rediteljice Céline Sciamma je nominovan u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

Izvor: Agencije