Arheolozi na jugu Italije pronašli ostatke antičkog hrama

Istraživači pretpostavljaju da je hram izgrađen nakon pomorske bitke, za koju je starogrčki historičar Herodot naveo da se dogodila na istočnoj obali mediteranskog otoka Korzike.

Hram je otkriven u arheološkom parku Paestum južno od grada Salerna

Arheolozi su u južnoj Italiji otkrili ruševine hrama starog 2.500 godina, kao i artefakte iz velike pomorske bitke koji su se čuvali na tom posvećenom mjestu, javlja dpa.

Hram je otkriven u arheološkom parku Paestum južno od grada Salerna, navodi se u priopćenju Ministarstva kulture.

Struktura, koja je vjerojatno bila 18 metara duga i sedam metara široka, pruža uvid u najstariju fazu Paestuma, nekoć velikog grčkog grada koji su osnovali doseljenici iz Male Azije, prenosi Hina.

Relikvije iz pomorske bitke kod Alalije, za koju se vjeruje da se dogodila između 540. i 535. godine prije Krista, nalazile su se unutar hrama, rekao je Massimo Osanna, glavni ravnatelj talijanskih muzeja.

Pronađene i dvije vojne kacige

Prema Osanninim riječima, pronađene su i dvije kacige, pa bi laboratorijski pregled trebao otkriti jesu li u njima skriveni natpisi koji bi mogli dati informacije o identitetu vojnika koji su ih nosili.

Istraživači pretpostavljaju da je hram izgrađen nakon pomorske bitke, za koju je starogrčki povjesničar Herodot naveo da se dogodila na istočnoj obali mediteranskog otoka Korzike.

Ministar kulturne baštine Italije, Dario Franceschini izrazio je oduševljenje otkrićima.

“Važno je s uvjerenjem nastaviti ulagati u arheološka istraživanja, koja nikad ne prestaju vraćati važne dijelove mediteranske povijesti”, rekao je Franceschini.

Izvor: Agencije