I ove godine koncerti klasične muzike po vojvođanskim selima

Svako vojvođansko selo, u kojem nikada nije održan koncert klasične muzike ili bar takav događaj nije bio organizovan u posljednjih 40 godina, može postati domaćin takvog muzičkog događaja.

Udruženje 'Dunavska sonata' je od 2015. u Novom Sadu i Vojvodini organizovalo više od 100 besplatnih koncerata klasične muzike (Reuters - Ilustracija)

Novosadski festival klasične muzike pod vedrim nebom “Dunavska sonata” i ove godine će realizovati 10 koncerata u 10 vojvođanskih sela u kojima nikada nije održan koncert klasične muzike ili bar takav događaj nije bio organizovan u posljednjih 40 godina, javlja Tanjug.

U Udruženju građana “Dunavska sonata” kažu da svako vojvođansko selo može postati domaćin koncerta klasične muzike, a da je potrebno samo da se mjesne zajednice ili lokalne samouprave prijave na konkurs za učešće u projektu “Zrna”.

Jedini uslov jeste da imaju dovod električne energije na glavnom mjestu okupljanja u selu, kako bi instrumenti mogli da budu ozvučeni i kako bi publika mogla na pravi način da uživa u najboljim kompozicijama klasike.

“Dunavska sonata” je od 2015. u Novom Sadu i Vojvodini organizovala više od 100 besplatnih koncerata klasične muzike, a predsjednica udruženja Milica Trifunov ističe da je ključni kriterijum da se u selu rijetko ili nikako ne realizuju događaji koji predstavljaju vrhunsku umjetnost.

‘Ljepota muzike pripada svima’

“Osnovna ideja našeg projekta, ali i celokupnog delovanja jeste da običnim ljudima, koji, zbog različitih faktora, poput udaljenosti, nedostupnosti, nemaju pristup vrhunskoj umetnosti pružimo mogućnost da uživaju u istim kulturnim sadržajima u kojima uživaju i stanovnici velikih gradova. Klasična muzika nije rezervisana samo za koncertne dvorane i određene društvene slojeve. Lepota muzike pripada svima, a ‘Dunavska sonata’ po uzoru na naše paore brižljivo seje zrna umetnosti u srca ljudi”, kaže Trifunov.

Projekat “Zrna” realizovan je prvi put prošle godine, godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, a koncerti su održani u selima Žarkovac kod Rume, Vojvoda Stepa u opštini Nova Crnja i na salašu Rančevo kraj Sombora.

Konkurs Udruženja “Dunavska sonata” traje do 15. marta, a izbor deset sela koje će ove godine biti domaćini besplatnih koncerata klasične muzike biće objavljen šest dana kasnije.

Izvor: Agencije