Hrvatski umjetnici oslikavaju zatvore

Projekt ‘Sloboda stvaranja’ provodi se u zatvorima u Rijeci, Bjelovaru i Zagrebu, a uslijedio je nakon više uspješno realiziranih sličnih projekata u Požegi, Glini i Zatvorskoj bolnici u glavnom gradu Hrvatske.

Projekt obuhvata umjetničke intervencije u 25 prostora u šest kaznionica (Reuters - Ilustracija)

Sa ciljem estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora umjetnošću, u okviru projekta “Sloboda stvaranja”, realizirane su likovne intervencije u zatvorima u Rijeci, Bjelovaru i Probacijskom uredu Zagreb I, izvijestillo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU).

Sedmero umjetnika, članova Društva, izveli su likovne intervencije u tim prostorima u drugoj polovici 2021. godine, a projekt će se nastaviti i ove godine te uključiti oslikavanje zatvora u Zagrebu.

Projekt “Sloboda stvaranja”, prenosi Hina, uslijedio je nakon više uspješno realiziranih sličnih projekata, kao što su “Uzorna Kaznionica” u Požegi, “Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću” u Zagrebu te “Horizont slobode” u Glini te Zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Projekt traje do maja

Projekt obuhvaća umjetničke intervencije u 25 prostora u šest kaznenih tijela i provodit će se do maja ove godine.

Iz HDLU-a ističu kako umjetnost ima uistinu transformativnu moć, te doprinosi stvaranju nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline.

Osim toga, pomaže stvaranju uvjeta za rast i razvoj svjesnosti, odgovornosti i razvoju suosjećajnosti ljudi u zatvoru, kao i razvoju vještina i mogućnosti življenja smislenijeg i produktivnijeg života zatvorenika.

Izvor: Agencije