Whoopi Goldberg suspendirana zbog izjava o holokaustu

Uprkos tome što je glumica dva puta uputila izvinjenje zbog izjave koja je izazvala gnjev i kritike javnosti, ABC News smatra da to nije dovoljno.

'U emisiji sam rekla da holokaust nije bio utemeljen na rasizmu, već da je riječ o 'čovjekovoj nečovječnosti prema čovjeku'. Trebala sam reći da se radilo o objema ovim stvarima', priznala je Goldberg (EPA)

Američka glumica Whoopi Goldberg suspendirana je na dvije sedmice iz ABC-jeve emisije “The View” koju vodi, jer je ustvrdila da holokaust nije bio utemeljen na rasizmu, objavila je voditeljica odjela za vijesti Kim Godwin, prenose agencije.

Uprkos tome što je 66-godišnja Goldberg dva puta uputila izvinjenje zbog izjave koja je izazvala gnjev i kritike javnosti, najprije u ponedjeljak u emisiji “The Late Show”, a potom ponovno u sljedećoj emisiji “The View” u utorak ujutro, ABC News smatra da to nije dovoljno.

“[Odluka] Odmah stupa na snagu – suspendiram Whoopi Goldberg na dvije sedmice zbog njezinih pogrešnih i štetnih komentara”, tvitala je Godwin na računu TV kanala ABC za odnose s javnošću.

“Premda se Whoopi izvinila, zamolila sam je da izdvoji malo vremena te da razmisli i shvati kakav utjecaj mogu imati njezine izjave. Svi zaposlenici ABC Newsa solidarni su s našim židovskim kolegama, prijateljima, obiteljima i zajednicama”, navela je Godwin.

“U emisiji sam rekla da holokaust nije bio utemeljen na rasizmu, već da je riječ o ‘čovjekovoj nečovječnosti prema čovjeku’. Trebala sam reći da se radilo o objema ovim stvarima. Židovski je narod diljem svijeta uvijek imao moju podršku i tako će i ostati. Žao mi je zbog boli koju sam prouzročila”, rekla je u isprici Goldberg.

Brojne osuđujuće reakcije

Tema holokausta pokrenuta je u emisiji kada se raspravljalo o odluci škole u Tennesseeju da iz nastavnog programa izbaci roman Maus: A Survivor's Tale, koji govori o nacističkim logorima iz Drugoga svjetskog rata. Pritom je Whoopi, među ostalim, rekla da holokaust nema veze s rasizmom.

“Radi se o nadmoći bijelaca. Oni su počinili zločine nad Židovima i Romima”, kazala je njena kolegica Ana Navarro, na što je Goldberg rekla da se radi o “dvjema grupama bijelaca”.

Njezino je mišljenje razgnjevilo mnoge.

“Whoopi, tvoje je mišljenje pogrešno. Holokaust je bio rezultat sistematskog nacističkog uništavanja židovskog naroda. Nacisti su smatrali da su Židovi inferiorna rasa”, napisao je na Twitteru Jonathan Greenblatt, direktor Židovske organizacije za borbu protiv mržnje Anti-Defamation League.

Meghan McCain, koja je nekad bila jedna od voditeljica “The Viewa” je napisala: “Antisemitizam je otrov koji se sve više opravdava u našoj kulturi, a samim tim i na televiziji.”

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada