Ruševine hramova pronađene u južnoj Italiji

Nedavno završeno iskopavanje u Veliji otkrilo je par šljemova u dobrom stanju, ostatke zgrade, vaze s grčkim natpisom ‘sveto’ i metalne fragmente onoga što je moguće oružje.

Arheolozi su otkrili drevne ratničke šljemove i ruševine oslikanog zida od cigle (Arhiva)

Arheolozi u južnoj Italiji otkrili su drevne ratničke šljemove i ruševine oslikanog zida od cigle na mjestu koje je moglo biti preteča hrama posvećenog boginji Ateni, rekli su zvaničnici.

Italijanski ministar kulture Dario Franceschini rekao je da su ostaci, iskopani na popularnom turističkom mjestu Velia, pronađeni na onome što je nekada bila akropola jednog od najvažnijih gradova Magna Graecia.

Velia se nalazi 40 kilometara jugoistočno od Paestuma, veoma posjećenog mjesta drevnih grčkih hramova, prenosi Anadolija.

Nedavno završeno iskopavanje u Veliji otkrilo je par šljemova u dobrom stanju, ostatke zgrade, vaze s grčkim natpisom “sveto” i metalne fragmente onoga što je moguće oružje, saopćilo je Ministarstvo kulture.

Dom drevne grčke škole filozofije

Direktor Državnih muzeja Massimo Osanna, koji je ranije dugo vodio iskopavanja u Pompejima, najslavnijem italijanskom lokalitetu arheoloških iskopavanja, rekao je da je područje istraženo u Veliji vjerovatno sadržavalo relikvije prinosa Ateni, mitološkoj grčkoj boginji rata i mudrosti, nakon ključne pomorske bitke u obližnjem Tirenskom moru.

Velia je poznata po tome što je dom drevne grčke škole filozofije, uključujući filozofe Parmenida i Zenona.

Bio je dio Magna Graecia, područja južne Italije koje su kolonizirale grčki gradovi države.

Franceschini je rekao da su otkrića, do kojih su došli iskopavanjem, naglasila važnost ulaganja u arheološka istraživanja kako bi se otkrili “važni dijelovi historije Mediterana”.

Izvor: Agencije