U Pojasu Gaze otkriveno rimsko groblje staro 2.000 godina

Gaza je bogata antikvitetima jer je bila bitna trgovinska tačka u brojnim civilizacijama koje sežu do starih Egipćana i Filistinaca opisanih u Bibliji, kroz Rimsko carstvo i krstaške ratove.

Očekuje se da timovi ukupno lociraju 80 na groblju površine 50 kvadratnih metara (Reuters)

Rimsko groblje staro 2.000 godina koje sadrži najmanje 20 kitnjastih grobova otkriveno je u blizini obale na sjeveru Pojasa Gaze, dok je ministarstvo za starine to nazvalo najbitnijim lokalnim otkrićem u protekloj deceniji.

Gaza je bogata antikvitetima jer je bila bitna trgovinska tačka u brojnim civilizacijama koje sežu do starih Egipćana i Filistinaca opisanih u Bibliji, kroz Rimsko carstvo i krstaške ratove.

Među ruševinama otkrivenim na toj teritoriji nalaze se i one iz vremena Aleksandra Makedonskog i invazije Mongola, piše Fena, pozivajući se na Reuters.

Dvadeset rimskih grobova otkriveno je do sada i očekuje se da timovi ukupno lociraju 80 na groblju površine 50 kvadratnih metara.

Samo dva groba su otvorena, od kojih je jedan sadržavao skeletne ostatke, a drugi glinene posude.

Najbitnije otkriće u proteklih 10 godina

Zbog oblika grobova i relativno ornamentiranih dekoracija, oni vjerovatno pripadaju “visokorangiranim ljudima” u Rimskom carstvu iz prvog stoljeća, saopćio je Jamal Abu Rida, generalni direktor ministarstva turizma i antikvtieta u Gazi.

Za razliku od muslimanskih grobova iz kasnijih perioda okrenutih prema sjeveru ili jugu, rimski grobovi okrenuti su prema istoku ili zapadu, kazao je.

“Imali smo nekoliko otkrića u prošlosti, ali je ovo najbitnije arheološko otkriće u proteklih 10 godina”, izjavio je Abu Rida.

To područje je zatvoreno za novinare i javnost dok se lokacija organizira i osigura za posjetioce, saopćilo je ministarstvo.

Lokaciju, koju nadzire francuski tim eksperata, pronašao je tim građevinskih radnika koji je radio na projektu gradnje stambenih zgrada uz egipatsko finansiranje. Kada su naišli na velike drevne cigle s groblja, zaustavili su rad i pozvali arheologe.

Izvor: Agencije