Belgija počinje povratak kulturnog blaga u Kongo

Nakon dostavljanja popisa inventara, komisije dvije zemlje utvrdit će koji su artefakti ‘ilegalno’ dovezeni u Belgiju i oni će biti vraćeni u Kongo.

Kongo je bio belgijska kolonija skoro 80 godina i bio je pljačkan gotovo cijelo to vrijeme (Reuters)

Belgijska vlada dostavila je u Demokratsku Republiku Kongo popis artefakata i predmeta donesenih iz ove zemlje tokom kolonijalnog perioda u Kongu kako bi počela proces povratka, javlja Anadolija.

Popis bogatog inventara, u kojem se nalazi 120.000 artefakata i predmeta koji se nalaze u Afričkom muzeju u Briselu, dostavljen je premijeru Konga Jean-Michelu Sami Lukondeu.

Poznato je da je većina predmeta u muzeju donesena iz Konga.

Nakon dostavljanja inventara, komisije dvije zemlje utvrdit će koji su artefakti “ilegalno” dovezeni u Belgiju i oni će biti vraćeni u Kongo.

Među artefaktima u Afričkom muzeju nalaze se mnogi predmeti kao što su maske, statue, posude, alati ukradeni iz centralnoafričke zemlje tokom perioda 1885-1960.

Pružanje ‘maslinove grančice’

Potez Belgije neki istraživači i zaštitnici prava smatraju nedovoljnim. Činjenica da se popis ne objavljuje u javnosti izaziva zabrinutost u pogledu transparentnosti.

Posljednji pokušaj belgijske vlade također se smatra pokušajem kralja Filipa da se suoči sa svojom kolonijalnom prošlošću i još jednom pruži maslinovu grančicu Kongu, uoči njegove posjete toj zemlji sljedećeg mjeseca.

Belgijski kralj Philippe i kraljica Mathilde posjetit će Demokratsku Republiku Kongo sa premijerom Alexanderom De Crooom i ministrima od 6. do 10. marta.

Kralj Filip je prošle godine izrazio žaljenje zbog nasilja i progona u Kongu tokom belgijske vladavine.

Kongo je bio belgijska kolonija skoro 80 godina. Naročito tokom vladavine kralja Leopolda II između 1885. i 1908. godine, zemlja koja je sada Demokratska Republika Kongo bila je pljačkana godinama.

Kongo je stekao nezavisnost 1960. godine.

Izvor: Agencije