Javnosti će biti predstavljen rukopis kultnog ‘Malog princa’

Izložba ‘U susret malom princu’, koja će biti otvorena do 26. juna u pariškom Muzeju dekorativne umjetnosti, bit će puna dokumenata koje je rukom napisao Antoine de Saint-Exupery.

Knjiga 'Mali princ' je prevedena na 250 jezika i prodana u 145 miliona primjeraka (EPA)

Izložba na kojoj će prvi put u Francuskoj biti predstavljen rukopis kultnog djela Mali princ, pisca i avijatičara Antoinea de Saint-Exuperyja, bit će otvorena u četvrtak u Parizu, javlja AFP.

Izložba “U susret malom princu”, koja će biti otvorena do 26. juna u pariškom Muzeju dekorativne umjetnosti, bit će puna dokumenata koje je rukom napisao Saint-Exupery.

Mali princ je napisan 1942. godine, dok je pisac živio u SAD-u. Godinu kasnije, Saint-Exupery je napustio SAD, a rukopis je predao prijateljici, novinarki Sylviji Hamilton. Ona je 1968. godine rukopis prodala njujorškom muzeju “Morgan Library & Museum”.

Ta kulturna ustanova pozajmila je rukopis sa originalnim crtežima na kojem je čuvena slika malog princa koji sjedi na asteroidu.

Autor nije doživio objavljivanje djela

Avijatičar, koji je u 44-oj godini života nestao tokom misije na Mediteranu u ljeto 1944. godine, nije doživio objavljivanje djela i svjetski uspjeh svoje priče.

Knjiga Mali princ je prevedena na 250 jezika i prodana u 145 miliona primjeraka, čime je postala jedna od najprodavanijih u svijetu. Prema njoj je 1974. snimljen američko-britanski igrani film, četiri godine kasnije i japanska TV-serija, a bilo je i muzičko-scenskih djela s tom temom.

Saint-Exupery je, osim Malog princa, napisao i romane Avijatičar, Pravac jug, Noćni let, Zemlja ljudi, Smisao života i Citadela.

Izvor: Agencije