Španska drama ‘Alcarras’ najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea

“Ovu nagradu posvećujem onima koji se usprkos svim nedaćama bave poljoprivredom”, rekla je španska redateljica Carla Simon.

Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu dobio je u srijedu španski film "Alcarras" redateljice Carle Simon (EPA)

Zlatnog medvjeda, nagradu za najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea, dobio je u srijedu španski film “Alcarras” redateljice Carle Simon.

“Ovu nagradu posvećujem onima koji se usprkos svim nedaćama bave poljoprivredom”, rekla je španska redateljica Carla Simon nakon uručenja nagrade, prenosi Hina. Film “Alcarras” tematizira borbu jedne španske porodice uzgajivača breskvi koja se bori protiv rušenja plantaže za potrebe proizvodnje solarne energije.

Srebrni medvjed za najbolju režiju dodijeljen je francuskoj redateljici Claire Denis za film “Avec amour et acharnement”.

Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski redatelj Hong Sangsoo za fllm “The Novelists Film” a nagradu žirija dobio je meksički film “Robe of Gems” redateljice Natalie Lopez Gallardo.

Njemačka glumica Melkem Kaptan iz filma „Rabye Kurnaz protiv Georga W. Busha“ dobitnica je Srebrnog medvjeda za glavnu ulogu. Ove godine se dodjeljuje samo jedna nagrada za glavnu ulogu s obzirom na to da se više ne dijele nagrada za glavnu mušku i žensku ulogu.

Isti film, koji tematizira borbu jedne njemačke majke turskog porijekla čiji sin je nepravedno proveo nekoliko godina u logoru Guantanamo, dobio je Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij koji je dodijeljen njemačkoj scenaristici Laili Sieler.

Za nagrade konkurisalo 18 filmova

Za glavne nagrade je ove godine konkurisalo 18 filmova. Na čelu međunarodnog žirija našao se američki redatelj M. Night Shyamalan.

Ovogodišnji 72. po redu Berlinale održava se uz stroge protupandemijske mjere uz ograničeni broj sjedala u kinima. I takmičarski dio je skraćen na sedam umjesto uobičajenih deset dana a festival traje do nedjelje projekcijama za široku publiku.

Odluka vodstva festivala da se ove godine Berlinale, usprkos napetoj epidemiološkoj situaciji održi uz prisustvo publike, naišla je na kritiku jednog dijela javnosti.

Njemačka državna tajnica za kulturu Claudia Roth u srijedu je iznova odbranila ovu odluku ističući važnost Berlinalea za filmski svijet.

“Odluka da se Berlinale održi uživo je bila usprkos pandemiji ispravna”, rekla je Roth.

Prošle godine je Berlinale održan u dva dijela: u martu virtualno za stručnu publiku i na ljeto za široku publiku u open air kinima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada