Čuveni umjetnik Hundertwasser će dobiti muzej i na Novom Zelandu

U širokoj paleti plakata za promociju sportskih igara iza Hunderwassera je ostalo i nekoliko koji su posvećeni Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine.

Novi Hundertwasser Art Centre bit će otvoren u sjevernom novozelandskom gradiću Whangarei, gdje je umjetnik živio od 1976. godine (EPA)

Pored poznatog muzeja Kunst Haus, poznatog i kao Hundertwasser, koji se nalazi u austrijskoj prijestolnici, na godišnjicu smrti umjetnika Friedensreicha Hundertwassera, za 20. februar je najavljeno otvaranje i drugog muzeja posvećenog poznatom slikaru, javlja Fena.

Novi Hundertwasser Art Centre bit će otvoren u sjevernom novozelandskom gradiću Whangarei, gdje je Hundertwasser živio od 1976. godine. Centar je izgrađen prema njegovom nacrtu za javnu umjetničku galeriju iz 1993. godine.

“Hundertwasser je bio izvanredan grafičar i vizionar u oblasti arhitekture i ekologije. Dizajnirao je kuće koje su bile spoj prirode i ljudske kreativnosti. Sada imamo jedan primjer veličanstvene Hundertwasserove arhitekture i na južnoj hemisferi”, kaže Peter Hanke, član bečke vlade, koji vodi resor za finansije, privredu, rad, internacionalne odnose i javna preduzeća.

Djela posvećena i Sarajevu

U muzeju će biti izložena posuđena djela privatne fondacije Hundertwasser u Beču vrijedna četiri miliona eura, među kojima originalne umjetnine, grafike, tapiserije i arhitektonski modeli, dok se i dalje u muzeju u Beču može posjetiti najveća zbirka djela tog arhitekte na svijetu.

U širokoj paleti plakata za promociju sportskih igara iza Hunderwassera je ostalo i nekoliko koji su posvećeni Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine. Pred kraj života Hundertwasser je napravio i crtež u spomen gradu Sarajevu.

Hundertwasser je preminuo 2000. godine na brodu kraljice Elizabete II, te je i sahranjen na Novom Zelandu.

Izvor: Agencije