Porodica ubijene snimateljice tužila Aleca Baldwina

Porodica snimateljice Halyne Hutchins, ubijene ispaljivanjem metka na snimanju, traži “znatnu” odštetu, objavili su advokati.

Policija pokušava saznati kako se bojeva municija mogla naći na snimanju (EPA)

Porodica snimateljice Halyne Hutchins ubijene slučajnim ispaljivanjem metka na snimanju vesterna “Rust” tužila je danas glumca Aleca Baldwina, tražeći “znatnu” odštetu, objavili su advokati, prenosi agencija Beta.

U trenutku nesreće 21. oktobra prošle godine na ranču u Santa Feu u američkoj državi Novi Meksiko Alec Baldwin je rukovao revolverom dok je radio na jednoj sceni sa direktoricom fotografije Halynom Hutchins. Njemu je oružje dato kao potpuno bezazleno pošto je trebalo da ima samo lažne metke ali je revolver opalio i smrtno ranio 42-ogodišnju snimateljicu.

Brian Panish, koji predstavlja supruga i sina Halyne Hutchins ukazao je na konferenciji za novinare danas na “opasno ponašanje” Aleca Baldwina. On je također rekao da su mjere štednje koju su odlučili glumac i drugi producenti tog niskobudžetnog vesterna dovele do smrti Hutchins.

Zanemareni kriteriji

Advokat je naveo, prema njemu “najmanje 15 kriterija” na snazi u industriji filma koje je produkcija zanemarila da primjeni za vreme snimanja.

Advokat smatra, na primjer, da je trebalo da se koristi lažni revolver a ne oružje koje radi i da nije bilo kvalificrane osobe da rukuje vatrenim oružjem u trenutku nesreće. Također je izrazio žaljenje što ekipa filma nije imala zaštitnu opremu kao što se radi za vreme snimanja nekih scena kada treba da se puca ćorcima.

Tužba je podnesena u državi Novi Meksiko, gdje je Hutchins umrla, a nadovezuje se na brojne druge civilne postupke koje su već posljednjih mjeseci pokrenuli članovi filmske ekipe.

Krivična istraga je još u toku. Policija pokušava da sazna kako je bojeva municija mogla da se nađe na snimanju, pošto je to zvanično zabranjeno.

Za sada niko nije uhapšen u ovom slučaju, ali nije isključeno da će biti krivičnog gonjenja ako se ustanovi nečija odgovornost, navela je policija.

U intervjuu televiziji ABC Alec Baldwin je rekao da se ne osjeća krivim, i čak ni “odgovornim” za smrt Hutchins, i rekao da je ona tražila od njega da uperi revolver ka njoj, a smatralo se da je on potpuno siguran.

Izvor: Agencije