Premijera predstave ‘Ivanov’, priče o krhkosti života

U Narodnom pozorištu Sarajevo u petak navečer premijerno će biti izvedena predstava ‘Ivanov’ u režiji Paola Magellija.

Ivanova u predstavi igra Aleksandar Seksan (Narodno pozorište Sarajevo)

U Narodnom pozorištu Sarajevo sve je spremno za premijeru dramske predstave Ivanov, rađene prema tekstu Antona Pavloviča Čehova, a u režiji doajena Paola Magellija.

Ivanov je priča jednog promašaja zvanog život, to je pripovijetka našeg bola te borba protiv hipokrizije, neuroze i samoće koju nam svijet nameće.

Ivanov je priča o prijateljstvima, izgubljenim ljubavima i osjećanjima koja se nikada nisu realizirala.

Sve te emocije, ta ljudska raspoloženja, kako su kazali direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, reditelj Paolo Magelli, dramaturginja Željka Udovičić Pleština, scenografkinja Lejla Hodžić, Ivanka Mazurkijević koja potpisuje muziku, te glumci Aleksandar Seksan, Zijah Sokolović i Vedrana Božinović, morali su doživjeti, proživjeti i iznijeti publici izvođači predstave, prenosi Fena.

Ivanov govori o krhkosti života, a mi smo u jednoj civilizacijski velikoj dilemi, kada se moramo podsjetiti koliko je život zapravo lijep i smislen ako je plemenit i uzvišen, a koliko on može postati mučan i tegoban ako je u egzistencijalnim konvulzijama, lišenog ljubavi i smisla. Kud ćete bolje čitanje Čehova iz bosanske perspektive”, kazao je Mustafić.

Čehovljevog Ivanova nije bilo lako raditi, ali, kako je rekao Magelli, “uhvatili su se u koštac sa gotovo neosvojivom planinom”. Izrazio je nadu da će se uspjeti popeti na vrh zajedno sa svim ljudima koji čine predstavu.

‘Ruski umjetnici nemaju veze s užasima rata’

Podsjetio je na rat i stradanje u Ukrajini, ali i upozorio da je “brisanje ruskih umjetnika sa repertoara – apsurd”, te naglasio da Čajkovski, Čehov, Dostojevski nemaju nikakve veze sa užasom rata.

Ivanova u predstavi igra Aleksandar Seksan, koji je kazao da je “rad sa genijalnim rediteljem kao što je Magelli pravo bogatstvo za glumca” i to je poželio svakom glumcu, “barem jednom u životu”.

“Na pragu smo prelijepe, preemotivne i izvanredne predstave”, kazao je Seksan, te izrazio nadu da će se i publici svidjeti.

Adaptaciju teksta i dramaturgije potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografiju Lejla Hodžić i Paolo Magelli, muziku Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, asistentica reditelja je Isidora Ratković, a suflerka Esmeralda Abdijević.

U predstavi igraju i Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Lejla Bavčić Tarakčija, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrović i Mak Čengić.

Reprizno izvođenje predstave Ivanov je u subotu, 10. decembra.

Izvor: Agencije