Celine Dion dijagnosticiran rijedak neurološki poremećaj

Popularna pjevačica je u emotivnom videu rekla da zbog sindroma ukočene osobe ima grčeve koji joj otežavaju hodanje i pjevanje.

Dion je zbog dijagnize odgodila 17 evropskih koncerata koji su bili zakazani za februar, mart i april naredne godine (Reuters)

Pjevačici Celine Dion dijagnosticiran je rijedak neurološki poremećaj koji uzrokuje grčeve i otežava joj pjevanje, potvrdila je svjetska superzvijezda u emotivnim videoporukama koje je objavila na društvenim mrežama.

Dion je rekla da joj je dijagnosticiran sindrom “ukočene osobe”, veoma rijedak zdravstveni poremećaj koja pogađa jednu do dvije od milion osoba i uzrokuje progresivnu ukočenost mišića.

“Iako još uvijek učimo o ovoj rijetkoj bolesti, sada znamo šta uzrokuje grčeve koje sam imala”, rekla je vidno emotivna Dion u jednom od videa kojeg je snimila na engleskom. U drugom videu govorila je na francuskom.

“Nažalost, ti grčevi utječu na svaki aspekt mog svakodnevnog života, ponekad mi uzrokuju poteškoće s hodanjem, a ponekad zbog njih ne mogu koristiti svoje glasnice i pjevati na način na koji sam navikla”, rekla je Dion, poznata po emotivnim baladama, među kojima su It’s All Coming Back to Me Now i My Heart Will Go On.

“Boli me što vam to moram reći, ali to znači da neću moći nastaviti svoju turneju po Evropi u februaru”, nastavila je uplakana 54-godišnjakinja u videu kojeg je podijelila na svom Instagram profilu, a glas joj se slomio.

Odgođeni koncerti

Pjevačica iz Quebeca, koja je u svojoj višedecenijskoj karijeri prodala više od 220 miliona albuma širom svijeta, u četvrtak je odgodila 17 evropskih koncerata koji su bili zakazani za februar, mart i april naredne godine.

Koncerti koje je trebala održati u sklopu svjetske turneje Courage pomjereni su za 2024. godine. Osim toga, otkazala je osam drugih nastupa koji su bili zakazani za sljedeće ljeto.

Dion je turneju Courage počela 2019. u Quebecu u Kanadi, no zbog pandemije kasnije je otkazano ili odgođeno nekoliko nastupa.

U oktobru 2021. također je bila primorana otkazati boravak u Las Vegasu zbog “žestokih i upornih grčeva mišića”.

Sindrom ‘ukočene osobe’

U četvrtak je Dion, čiji je suprug i dugogodišnji menadžer Rene Angelio preminuo od raka 2016. godine, rekla da radi sa “odličnim timom” ljekara i da ima podršku svoje djece.

“Imam sjajan tim ljekara i moju djecu koja me podržavaju i daju mi nadu. Svakog dana naporno radim sa svojim terapeutom sportske medicine kako bih povratila svoju snagu i ponovo bila sposobna za nastupe”, rekla je u videu.

“Moram priznati, to je borba. Sve što znam je pjevati. Radim to cijeli život i najviše to volim raditi”.

Prema Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar, sindrom “ukočene osobe” karakterizira ukočenost mišića te povećana osjetljivost na podražaje kao što su buka i dodir.

Izvor: Al Jazeera