U Prištini otkriveno umjetničko djelo posvećeno političkim zatvorenicima

U Prištini je otkriveno je umjetničko djelo ‘Never Say Never’ (Nikad ne reci nikad) posvećeno svim albanskim političkim zatvorenicima u vrijeme bivše SFR Jugoslavije.

Izraz 'Nikad ne reci nikad' upotrijebio je albanski disident i političar Adem Demaci u političkoj televizijskoj diskusiji tokom 90-ih godina (Anadolija)

Na Trgu “Adem Demaci” u Prištini otkriveno je umjetničko djelo “Never Say Never” (Nikad ne reci nikad) posvećeno svim albanskim političkim zatvorenicima u vrijeme bivše SFR Jugoslavije, 80-ih i 90-ih godina, te onima koji su radili i žrtvovali se za slobodu Kosova.

Izraz “Nikad ne reci nikad” upotrijebio je albanski disident i političar Adem Demaci u političkoj televizijskoj diskusiji tokom 90-ih godina, kada su izbili ratovi u bivšoj Jugoslaviji, prenosi Anadolija.

Autor umjetničkog djela Alban Muja rekao je da je “Nikad ne reci nikad” poziv da se nikada ne treba odreći pravde, slobode i nezavisnosti.

Politički zatvorenici

“Iako su Albanci u vrijeme bivše Jugoslavije činili 12 ili 13 posto stanovništva, oni su činili više od 90 posto političkih zatvorenika”, naglasio je Muja.

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrulla Ceku rekao je da spomenik obilježava lik Adema Demacija, jedne od centralnih ličnosti albanskog nacionalnog otpora, ali i ostalih, koji su bili dio tog otpora.

“Danas dodajemo još jednu tačku gradu Prištini da obilježimo svu tu aktivnost, sav taj nacionalni otpor, koji je vodio gospodin Demaci, ali i mnogi drugi”, naglasio je Ceku.

Dodao je da treba nastaviti sa transformacijom javnih prostora na Kosovu, uz više umjetnosti i interakcije između javnosti i umjetničkih djela.

Rad “Never Say Never” autora Albana Muje podržala je i finansirala Direkcija za kulturu Opštine Priština.

Izvor: Agencije