Stone o novom filmu: Izazivam polemike jer govorim o potrebi gradnje nuklearki

Kao civilizacija, moramo prihvatiti postojanje određenog stepena rizika, kao i stepena preuzimanja odgovornosti, ali i primjenjivati znanja, rekao je Oliver Stone predstavljajući film ‘Nuclear’.

'Trebamo se otarasiti mentaliteta straha i pronaći najbolje rješenje za čovječanstvo', poručuje Oliver Stone (ANSA)

Proslavljeni američki reditelj i trostruki dobitnik Oscara Oliver Stone, koji u saudijskom Jeddahu predsjedava žirijem Međunarodnog filmskog festivala (RSIFF), gdje će biti prikazan njegov dokumentarni film Nuclear, tvrdi da je njegovo novo ostvarenje „izazvalo polemike jer govori o potrebi gradnje nuklearnih elektrana zarad dobrobiti čovječanstva, ali i čistije i bolje budućnosti“.

U intervjuu za beogradsku Politiku, Stone je rekao kako bi se „svi trebali konačno otarasiti mentaliteta straha i pronaći najbolje rješenje za čovječanstvo“.

„Sedamdesete godine prošlog vijeka bile su period navodno velike progresivnosti, a ironično je što smo jednu od ključnih odluka, po mom mišljenju, tada donijeli potpuno pogrešno“, odgovorio je Stone.

Objasnio je kako je čovječanstvo, zbog zabrinutosti, odbacilo i samu pomisao o korištenju nuklearne energije za dobrobit planete, te dodao da „sada razglabamo o obnovljivim izvorima energije i načinima za smanjenje globalnog zagrijavanja i štetnih gasova“.

‘Amerikance nije briga za ostatak svijeta’

Na podsjećanje novinarke Politike da je SAD protiv upotrebe nuklearne energije, Stone odgovara da „Amerikance nije briga za ostatak svijeta, jer im je stalo samo do svog malog dvorišta“.

„Generalno govoreći, mi na našem tlu možemo riješiti stvari za nas, ali ostatak planete će za koju deceniju vrištati. Uslijedit će ogromne migracije i ko zna kolika će biti šteta od klimatskih promjena. Mi u SAD ne uzimamo u obzir globalnu sliku, mi samo mislimo na sebe“, rekao je američki reditelj.

Prema njegovom mišljenju, „moramo razmišljati kolektivno“. Vjeruje da bi njegov novi film „mogao malo da pokrene stvari u tom smjeru“.

„Kao civilizacija, moramo prihvatiti postojanje određenog stepena rizika, kao i stepena preuzimanja odgovornosti, ali i primjenjivati znanja. I ja se borim za svoj sljedeći film. Više volim da živim na nogama, nego da umrem na koljenima“, poručio je Stone, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije