‘Strahinja Banović’ izabran za najbolji srpski film u 2022.

Žiri je u obrazloženju za nagradu napisao da je film Stefana Arsenijevića ‘autentičan, originalan i hrabar’.

Ovako lijepa nagrada pripada cijeloj našoj ekipi iz pet zemalja, kaže Stefan Arsenijević (EPA)

Svečano obilježavanje godišnjice Filmskog centra Srbije održano je u Dvorani Kulturnog centra Beograda gdje je Banović Strahinja osvojio AFIFS nagradu za najbolji domaći film u 2022. godini.

Stefan Arsenijević, scenarista i reditelj ove drame o migrantskoj krizi, nastaloj prema čuvenoj epskoj pesmi Banović Strahinja, istakao je da mu ovako važno priznanje veoma znači i prija, prenosi Tanjug.

“Zapravo, ovako lepa nagrada pripada celoj našoj ekipi iz pet zemalja, koja je ostavila srce na terenu, što se danas često kaže. Mi smo pokušali da prikažemo savremenog Banovića Strahinju. Želeo bih da ovim filmom svi pokušamo da barem u deliću sebe pronađemo jednog Banovića, da razumemo druge ljude u životu i naravno da umemo i da opraštamo”, rekao je Arsenijević vidno uzbuđen u emotivnom govoru i pohvalio “impresivan žiri” koji je dodijelio filmu nagradu.

Stručni žiri je u obrazloženju za nagradu napisao da je film Stefana Arsenijevića sa svjetskom premijerom 2021. na prestižnom festivalu u Karlovym Varyma (Češka Republika) u startu tamo osvojio pet nagrada od kojih i glavnu – Grand Prix “Kristalni Globus” kao najbolji.

“Time je obezbedio svoje mesto u istoriji kinematografije da se pamte ovakvi filmovi, a Strahinja Banović je ‘autentičan, originalan i hrabar'”, naveo je, između ostalog, žiri.

Film Strahinja Banović prikazan je i u programu “U fokusu” 28. Sarajevo Film Festivala.

‘Stric’ najbolja manjinska produkcija

AFIFS nagradu za najbolju manjinsku koprodukciju u 2022. osvojio je film Stric debitantskog tandema David Kapac – Andrija Mardešić.

Producentkinja Marija Stojanović je, u ime kuće “Sense Production”, zahvalila na nagradi za manjinsku srpsku koprodukciju hrvatsko-srpskog filma Stric. Ona je istakla da su partneri u cijelom regionu veoma važni i dragocjeni za koprodukciju.

Žiri je ocijenio da je psihološki triler Stric scenarističko-rediteljskog para Kapac – Mardešić porodična drama kao metafora odnosa u društvu danas sa velikim strahom.

“To je umetnički relevantno ostvarenje sa snažnom dramaturgijom, koje traži strpljivog i obrazovanog gledaoca za sklapanje dramaturškog mozaika”, navode u žiriju.

Stric je u Srbiji ove godine imao premijeru na Festivalu evropskog filma Palić, a kasnije je prikazan na Dunav film festu u Smederevu i Festivalu autorskog filma u Beogradu, ali još nije ušao u redovnu distribuciju.

Izvor: Agencije