Orwellova ‘1984’ u vrhu najčitanijih knjiga u Rusiji

Futurističko djelo o totalitarnim vladarima koji građanima “ispiraju mozgove” kako bi osigurali njihovu podršku za besmislene ratove, na vrhu je najprodavanijih knjiga u Rusiji.

Roman britanskog pisca objavljen je 1949. neposredno nakon pada nacizma u Evropi (Reuters)

Roman Georgea Orwella 1984, futurističko djelo o totalitarnim vladarima koji građanima “ispiraju mozgove” kako bi osigurali njihovu podršku za besmislene ratove, na vrhu je najprodavanijih knjiga u Rusiji, objavila je agencija Reuters, navodeći podatke ruskih knjižara na koje se poziva moskovski TASS.

Najpopularnije futurističko djelo skidano je ove godine s platforme ruske online knjižare LitRes, drugo najpopularnije u svim kategorijama.

Roman britanskog pisca objavljen je 1949. neposredno nakon pada nacizma u Evropi, početka hladnog rata i rađanja sovjetskog komunističkog bloka na čelu sa Staljinom, a knjiga je bila zabranjena u Sovjetskom savezu do 1988. godine, podsjeća britanska agencija.

Staljinova diktatura kao model

Orwell je svojevremeno rekao da mu je upravo Staljinova diktatura poslužila kao model za kult ličnosti Velikog brata, čija je “misaona policija” tjerala građane na “izokrenuto razmišljanje” po kojem je “rat mir, a sloboda ropstvo”.

Reuters navodi da “neki vide savremene odjeke u vladavini ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je iskorijenio političku opoziciju i kritičke medije iz javne sfere za svoje dvije decenije na vlasti, kao i rehabilitaciju sjećanja na Staljina”.

Putinova invazija na Ukrajinu u februaru dovela je do novih zakona koji su proglasili zločinom objavljivanje bilo kakvih informacija o ratu koje su bile u suprotnosti sa zvaničnim izjavama, navodi Reuters i podsjeća da Kremlj izbjegava samu riječ “rat”, koristeći umjesto toga Putinovu kovanicu “specijalna vojna operacija”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada