Badalamenti, autor muzike kultne serije preminuo u 85.godini

Angelo Badalamenti je 1990. osvojio je nagradu Grammy i tri nominacije za Emmy za svoj rad na Twin Peaksu, a soundtrack je postao zlatni u 25 zemalja.

Angelo Badalamenti nagrađen je nagradom za životno djelo koju dodjeljuje World Soundtrack Awards (EPA)

Američki kompozitor Angelo Badalamenti, najpoznatiji po muzici za kultnu seriju “Twin Peaks” umro je u dobi od 85. godina, potvrdila je njegova porodica.

U priopćenju stoji da je umro u nedjelju prirodnom smrću, okružen članovima najuže porodice, prenosi Hina.

Godine 1990. osvojio je nagradu Grammy i tri nominacije za Emmy za svoj rad na Twin Peaksu, a soundtrack je postao zlatni u 25 zemalja. Blisko je surađivao s redateljem popularne serije Davidom Lynchom, koji ga je angažirao na brojnim filmskim projektima.

Lynch i Badalamenti postali su bliski prijatelji i suradnici.

Nagrada za životno djelo

Napisao je soundtrack i za Lynchov američki neo-noir triler iz 1986. “Plavi baršun”, za “Mulholland Drive” iz 2001. godine i za “Divlje u srcu”.

Pojavio se u ulozi gangstera ljubitelja kafe Luigija Castiglianea u “Mulholland Driveu” te je svirao klavir s Isabellom Rossellini u “Plavom baršunu”.

Kasnije je nagrađen nagradom za životno djelo koju dodjeljuje World Soundtrack Awards, kao i nagradom Henry Mancini koju dodjeljuje Američko društvo kompozitora, autora i izdavača.

Surađivao je s nizom velikih glazbenika, poput Davida Bowiea, Marianne Faithfull, Tima Bootha, Orbital, Dolores O’Riordan iz The Cranberriesa, Pet Shop Boysa i Anthraxa.

 

Izvor: Agencije