‘Selo je moje’ pobjednički projekat edukacije 5. AJB DOC-a

AJB DOC, u saradnji s Al Jazeera Media Institutom iz Dohe i kompanijom Samsung, treću godinu organizira trening ‘Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom’.

Snimljeni dokumentarni filmovi bit će prikazivani na sljedećem izdanju AJB DOC Film Festivala (Al Jazeera)

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), u saradnji s Al Jazeera Media Institutom iz Dohe i kompanijom Samsung, treću godinu organizira trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom”.

Trodnevna trening-edukacija osmišljena je tako da mladim autorima, novinarima i studentima filmske akademije pomogne u realizaciji njihovih ideja, a sve to pomoću napredne tehnologije i pametnih telefona.

Voditelj ovogodišnjeg treninga “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” bio je Al Jazeerin videonovinar Faris Bajrić, koji je do sada stečeno znanje i vještine primijenio kako bi učesnici treninga što bolje savladali pristupe i prve korake snimanja i produkcije domumentarnog filma pametnim telefonom.

Svim učesnicima treninga, čiji zadatak je bio da u roku 30 dana razrade vlastite ideje, primijene naučeno i pošalju projekt organizatorima, dodijeljeni su certifikati Al Jazeera Media Instituta.

Odlazak u potragu za boljim životom

Među mnogo zanimljivih projekata i dobrih priča izdvojio se projekt “Selo je moje” autora Jasmina Brutusa.

“Predložena filmska priča ocrtava značajan historijski trenutak cijele regije, a individualna priča glavnih aktera nudi mogućnost boljeg razumijevanja dramatičnih promjena u kojima stanovnici Zapadnog Balkana napuštaju gradove i sela, odlazeći u potragu za boljim životom. Akteri filma svjedoče tim promjenama kroz dvije generacije (otac i sin), uz mogućnost bogate vizualne ekspresije autora i ambijenta koje nudi sama lokacija snimanja. ‘Selo je moje’ predstavlja priču koju vrijedi ponuditi gledaocima kao ogledalo vremena u kojem živimo”, saopćili su organizatori.

Jasmin Brutus, autor ovog projekta, dobitnik je novčane nagrade u iznosu 1.500 eura, mobilnog telefona Samsung S22, koji dodjeljuju sponzori Samsung i Domod, te neizostavne mentorske podrške u procesu snimanja.

Osim ovog projekta, još dva ovogodišnja učesnika treninga dobit će priliku za realizaciju predloženog projekta.

Snimljeni dokumentarni filmovi bit će prikazivani na sljedećem izdanju AJB DOC Film Festivala, u okviru selekcije Smart Doc.

Izvor: Al Jazeera