Dva olovna sarkofaga otkrivena u katedrali Notre Dame

Francuski arheolozi su potvrdili da je riječ o otkriću od ‘izvanrednog naučnog značaja’.

Sarkofazi su otkriveni na mjestu gdje je trebalo da budu postavljene skele za podizanje novog tornja katedrale (EPA)

Dva olovna sarkofaga otkrivena su u katedrali Notre Dame u Parizu, koja se rekonstruira nakon razornog požara 2019. godine.

Francuski arheolozi su potvrdili da je riječ o “izvanrednom otkriću”, prenio je Tanjug pisanje britanskog dnevnika Guardiana.

Prvi sarkofag sadrži posmrtne ostatke prvosveštenika koji je umro 1710. godine, ali čovjek koji je sahranjen u drugom sarkofagu još uvijek nije identificiran.

Naučnici ukazuju da možda nikada neće biti utvrđen identitet osobe sahranjene u drugom sarkofagu, ali na osnovu procjene stručnjaka riječ je o mladom, bogatom i privilegovanom čovjeku, plemiću i vitezu koji je po svemu sudeći živio u 14. stoljeću.

‘Izvanredan naučni značaj’

Grobnice su otkrivene u dijelu koji se koristio kao skladište za skulpture i fragmente originalnog krovnog pokrivača katedrale iz 13. stoljeća, zakopanog ispod poda u poprečnom brodu crkve, koji je sazidan tako da razdvaja svetilište od ostatka crkve.

Sarkofazi su otkriveni na mjestu gdje je trebalo da budu postavljene skele za podizanje novog tornja katedrale, a naučnici su uvjereni da je riječ o otkriću od “izvanrednog naučnog značaja”.

Dodaje se da su artefakti u Notre Damu ranije uglavnom otkrivani na 20-ak centimetara ispod poda katedrale, ali dva olovna sarkofaga su otkrivena na dubini od jednog metra.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada