Izdavači: Otkup knjiga za biblioteke velika sramota Srbije

Zbog čega su čitaoci ostali uskraćeni za djela najčitanijih svjetskih pisaca, ali i dobitnika Pulitzerove i Nobelove nagrade, pita izdavačka kuća ‘Laguna’.

'U najmanju ruku sumnjivi kriterijumi komisije za otkup knjiga Ministarstva kulture Srbije nanose veliku štetu ugroženoj izdavačkoj djelatnosti', smatra Laguna (Pixsell)

Izdavačka kuća „Laguna“ smatra da je ovih dana završen otkup knjiga za biblioteke, koji je provela komisija Ministarstva kulture Srbije, „velika sramota društva i onih koji se bave kulturom jer su čitaocima uskratili najbolja dela književnosti domaćih i svetskih autora“, prenosi Beta.

„Kako to da biblioteke ne znaju koje knjige su izabrane i ko je birao umesto njih? Da li su prekršene zakonske procedure? Zbog čega su čitaoci ostali uskraćeni za dela najčitanijih svetskih pisaca – Fredericka Buckmana, čije su knjige svake godine najčitanije u sistemu Biblioteke grada Beograda, zatim najuglednije kanadske književnice Margaret Atwood, francuskog akademika Amina Maaloufa, jednog od najzanimljivijih savremenih španskih pisaca Manuela Vilasa“, pita „Laguna“.

Među piscima čije knjige neće biti otkupljene za biblioteke u Srbiji, „Laguna“ navodi i dobitnike Pulitzerove nagrade Johna Cheevera i Colsona Whiteheada, te mnoge druge autore savremene književnosti i dobitnike Nobelove nagrade.

‘Obrazovanje mladih nije važno’

„Zbog čega godinama najčitanija dela srpskih pisaca kao što su Momo Kapor, Đorđe Lebović, Bojan Ljubenović neće stići do čitalaca koji su ih iščekivali? Izgleda da nam ni obrazovanje mladih naraštaja nije važno čim su izostavljena najveća imena srpske književnosti za decu Dušana Radovića, Igora Kolarova, Gradimira Stojkovića“, navodi „Laguna“.

Prema njihovom stavu, „nestručna komisija (Ministarstva kulture, za otkup knjiga) malo je poznata javnosti“. Zbog toga, smatraju, „u najmanju ruku sumnjivi kriterijumi na ovaj način nanose i veliku štetu ugroženoj izdavačkoj delatnosti“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada