Na prodaju ponuđen originalni primjerak američkog Ustava

Konačna verzija američkog Ustava objavljena je u 500 primjeraka i podijeljena učesnicima konvencije 1787. godine, ali je sačuvano samo njih 13, od kojih je 11 u vlasništvu institucija.

Dokument će biti izložen u Sotheby'su u New Yorku od petka, 4. novembra (EPA)

Originalan primjerak američkog Ustava, jedan od samo dva za koja se zna da su u privatnom vlasništvu, bit će prodan na aukciji u decembru, a očekuje se da bi mogao postići cijenu od 30 miliona američkih dolara, objavio je Sotheby's.

Konačna verzija američkog Ustava objavljena je u 500 primjeraka i podijeljena učesnicima Ustavne konvencije 1787. godine, uključujući Georgea Washingtona, Alexandera Hamiltona i Benjamina Franklina, ali gotovo svi su s vremenom izgubljeni, prenosi AFP. Sačuvano ih je ukupno 13, od kojih je 11 u vlasništvu vlada i institucija.

Prošle godine jedan od dva primjerka u privatnom vlasništvu prodan je za 43,2 miliona američkih dolara. Kupio ga je menadžer hedge fonda Ken Griffin, koji je ponudio više od grupe 17.000 investitora u kriptovalute koji su prikupili 40 miliona dolara ne bi li kupili dokument, obećavajući da će biti izložen na javnoj digitalnoj domeni.

Rekord za historijski dokument

Griffin je postavio rekord za najvišu cijenu ikad plaćenu za historijski dokument na aukciji, po Sotheby'su. Njegov primjerak Ustava izložen je u besplatnom javnom muzeju.

Drugi primjerak bit će prodan na aukciji 13. decembra za iznos koji bi mogao dosegnuti 30 miliona dolara ili čak i više, rekao je Richard Austin, stručnjak za rukopise i stare knjige pri Sotheby'su u New Yorku.

Austin je rekao za AFP kako bi „želio vidjeti da još neka privatna osoba ili možda grupa bude odgovorna za brigu o tom jako važnom dokumentu”.

Dokument će biti izložen u Sotheby'su u New Yorku od petka, 4. novembra.

Izvor: Agencije