‘Galaksija Bowie’ na repertoaru zagrebačke Kinoteke

Osim na muzičkoj sceni, David Bowie je poznat i u svijetu filma gdje je igrao jake i harizmatične likove, ostvarivši pamtljive uloge uprkos relativno maloj minutaži.

David Bowie igrao je mnoge uloge, među ostalim glumio je Nikolu Teslu, Andyja Warhola, Poncija Pilata (EPA)

Zagrebačka Kinoteka nastavlja program “Galaksija Bowie”, koji donosi ostvarenja u kojima je David Bowie, i sam esencija karizme, igrao jake i karizmatične likove, ostvarivši pamtljive uloge uprkos relativno maloj minutaži u filmu, prenosi Hina.

Publika će imati priliku vidjeti Bowieja u ulozi Nikole Tesle u fantastičnom trileru Prestiž Christophera Nolana, Andyja Warhola u biografskoj drami Basquiat Juliana Schnabela te Poncija Pilata u Posljednjem Kristovu iskušenju Martina Scorsesea.

Njegovu su glazbu mnogi obrađivali, a jedan od najoriginalnijih doprinosa dao je Wes Anderson, angažiravši brazilskog glazbenika Seua Jorgea da za Paniku pod morem sastavi niz Bowiejevih obrada na portugalskom jeziku.

Među novitetima prikazuje se crna komedija Trokut tuge, razuzdanu satiru o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je redatelju Rubenu Östlundu, dobitniku Počasnog srca Sarajeva na ovogodišnjem izdanju SFF-a, donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu.

Trokut tuge je nominiran i za Europsku filmsku nagradu u kategorijama naboljeg europskog filma, redatelja, scenarija, dok je uloga dekadentnog ruskog kapitalista Zlatku Buriću donijela nominaciju za najboljeg europskog glumca.

Bogat program

I drugi novitet na repertoaru satirična je priča iz svijeta klasnih privilegija, a prati mladi par koji putuje na večeru u ekskluzivni restoran, u kojem se svako jelo tretira kao konceptualna umjetnost.

Ovaj neobični spoj horora, trilera i komedije režijski potpisuje Mark Mylod (Igra prijestolja, Shameless, Nasljeđe), a premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Torontu.

I dalje je na programu Sigurno mjesto, dugometražni debi Jurja Lerotića koji je osvojio brojne nagrade – među njima i glavnu nagradu na SFF-u, španjolska drama Alcarraś Carle Simón, te Majstori od zanata, komedija redateljice Neus Ballús.

Tu je i Moonage Daydream, glazbeno-filmski spektakl Bretta Morgena u kojem je majstorskom obradom arhivske građe ispričao priču o karijeri Davida Bowieja.

Matineja donosi animirani film Lola i velika tajna o 16-godišnjoj djevojčici, koja će uz pomoć čarobne knjige otići u potragu za svojim roditeljima.

Izvor: Agencije