Stotinu muzeja osudili akcije ekoloških aktivista

Muzeji su saopštili da su ‘duboko šokirani’ akcijama ekoloških aktivista u kojima su na meti umjetnička djela, i podsjetili na svoju ulogu konzervatora.

Incident sa 'Suncokretima' izazvao je lakšu štetu na okviru slike (Reuters)

Stotinjak međunarodnih muzeja je saopštilo da su “duboko šokirani” akcijama ekoloških aktivista u kojima su na meti umjetnička djela, i podsjetili na svoju ulogu konzervatora.

“Aktivisti odgovorni za te napade u velikoj mjeri potcjenjuju krhkosti tih nezamjenjivih djela”, napisale su u zajedničkom saopštenju te institucije među kojima su veliki međunarodni muzeji kao što su Prado u Madridu, Louvre u Parizu ili Guggenheim u New Yorku.

Njihovi šefovi su rekli da su “duboko šokirani nesmotrenim ugrožavanjem” tih djela u seriji akcija koje provode aktivisti da bi skrenuli pažnju javnog mnijenja na klimatsko zagrijavanje.

Akcije aktivista posljednjih sedmica

Posljednjih sedmica aktivisti za očuvanje klime su na primjer zalijepili ruke na sliku Goye u Madridu, illi na čuvenu grafiku Campbellove supe Andyja Warhola izloženu u Australiji, bacili supu od paradajza na Van Goghovu sliku “Suncokreti” u Londonu, i namazali pire na sliku Claudea Moneta u Potsdamu blizu Berlina.

Iako su slike ostale neoštećene, incident sa “Suncokretima” izazvao je lakšu štetu na okviru slike.

“Muzeji su mjesta gdje se uspostavlja dijalog između ljudi iz različitih dijelova svijeta, i prema tome oni su mjesta koja doprinose društvenoj razmjeni”, navelo je 92 potpisnika.

Zbog toga osnovne funkcije muzeja – sakupljanje, istraživanje, medijacija i konzervacija su važnije i relevantnije nego ikada, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije