West izbačen iz sjedišta Skechersa, muzej uklonio njegovu voštanu figuru

Kanye West, poznat i kao Ye, dospio je na naslovnice zbog rasističkih i antisemitskih izjava koje su ga stajale unosne saradnje s nekoliko velikih modnih kompanija.

Zbog antisemitskih stavova Westu su privremeno blokirani računi na Twitteru i Instagramu (EPA)

Reper Kanye West je posljednjih dana persona non grata, javljaju agencije na koje se poziva Hina. Muzej Madame Tussauds odlučio je ukloniti iz svoje postave njegovu voštanu figuru te je premjestio u arhivu, a gotovo istodobno su ga dvojica rukovoditelja kompanije Skechers „ispratila“ iz korporativnih ureda u Los Angelesu jer se ondje pojavio nepozvan.

West, poznat i kao Ye, posljednjih je sedmica dospio na naslovnice zbog rasističkih i antisemitskih izjava koje su ga stajale unosne saradnje s nekoliko velikih modnih kompanija.

Glasnogovornica muzeja Madame Tussauds u Londonu novinarima je rekla da je „Westova figura uklonjena i premještena u arhivu“. Dodala je da „figura svake slavne osobe zaslužuje svoje mjesto u muzeju“, no i napomenula da „osluškuju želje svojih posjetitelja i javnosti o tome koga od slavnih žele ondje vidjeti“.

Figura je izvorno predstavljena u muzeju 2015. i stoji uz voštanu figuru Westove tadašnje supruge Kim Kardashian.

Blokirani nalozi na Twitteru i Instagramu

U sjedište Skechersa u Los Angelesu stigao je „nenajavljeno i bez poziva te je ondje neovlašteno snimao“, rekli su iz te kompanije, dodajući da su repera i njegovo društvo „nakon kraćeg razgovora ispratili“ iz zgrade.

„Osuđujemo njegove nedavne izjave koje izazivaju podjele i ne toleriramo antisemitizam niti bilo koji drugi oblik govora mržnje. Ne namjeravamo više sarađivati s Westom“, objavio je Skechers.

West se pojavio nedavno na modnoj reviji u Parizu u košulji s natpisom „Životi bijelaca su važni“, što je slogan nastao kao aluzija na pokret „Black Lives Matter“.

Nekoliko dana nakon toga privremeno su mu blokirani računi na Twitteru i Instagramu jer je napisao da će uskoro krenuti u „defcon3 protiv Židova“, aludirajući na listu stanja spremnosti američke vojske poznate kao DEFCON.

Adidas, Balenciaga, Gap i CAA prekinuli saradnju

Nakon njemačkoga diva sportske odjeće Adidasa, koji je u utorak objavio da prekida partnerstvo s Westom, javili su se iz uprave američke kompanije Gap, najavivši da odmah poduzimaju korake koji će rezultirati uklanjanjem njegovih odjevnih predmeta s polica trgovina.

Saradnju s Westom prethodno je prekinula i pariška modna kuća Balenciaga.

I CAA, jedna od najvećih holivudskih agencija za talente, izvijestila da odustaje od Westa, dok je filmska i TV produkcijska kuća MRC objavila da odgađa prikazivanje već dovršenog dokumentarca o njemu.

Izvršni direktor Spotifyja Daniel Ek Reutersu je rekao da su Westovi komentari „užasni“, ali da će njegova muzika zasad ostati na platformi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada