UNESCO satelitima prati uništavanje kulturne baštine Ukrajine

UNESCO je od početka ruske invazije 24. februara zabilježio oštećivanje 207 objekata kulture.

UNESCO evidenciju sastavlja u saradnji sa službom UN-a za analiziranje satelitskih slika - UNOSAT (AFP)

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO) koristi satelitske snimke za praćenje uništavanja kulturnih dobara i svjetske baštine tokom ruske ofanzive na Ukrajini, javlja AFP.

UNESCO je od početka invazije 24. februara zabilježio oštećivanje 207 objekata kulture: 88 vjerskih objekata, 15 muzeja, 76 objekata od historijskog ili umjetničkog značaja, 18 spomenika i 10 biblioteka.

“Situacija je loša i vjerovatno će biti još gora”, rekla je novinarima Krista Pikkat, direktorica UNESCO-a za kulturu i vanredne situacije. Dodala je i da za sada nije pogođena nijedna od sedam ukrajinskih lokacija sa spiska svjetske baštine UNESCO-a.

Utvrđivanje razlike prije i poslije napada

UNESCO spomenutu evidenciju sastavlja u saradnji sa službom UN-a za analiziranje satelitskih slika – UNOSAT. Na osnovu izvještaja iz Ukrajine, UNESCO šalje UNOSAT-u listu potencijalno oštećenih lokacija, a traži i satelitske snimke od drugih, te tim stručnjaka utvrđuje razliku prije i poslije napada.

“Možda bi, dugoročno gledano, ambicija bila da proširimo rad izvan Ukrajine i koristimo taj alat na globalnom nivou”, rekla je Pikkat.

UNESCO sarađuje i s ukrajinskim muzejima da spriječi pljačku. Zbog svega se s ukrajinskim vlastima razgovaralo o mogućnosti prenošenja muzejskih kolekcija u druge zemlje tokom rata, ali Pikkat je rekla da je to “teška odluka”. Prvi korak je premještanje dragocjenih predmeta u one dijelove Ukrajine koji su manje pogođeni ratom, prenijela je Beta.

Izvor: Agencije