Svjetska premijera filma ‘Istražitelj’ u Jihlavi

Film je inspirisan knjigom Vladimira Dzure, prvog češkog istražitelja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu; nastao je u koprodukciji Al Jazeere Balkans.

Glavni protagonist filma prikupljao je dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja (Ustupljeno Al Jazeeri)

Film Istražitelj čiji je koproducent Al Jazeera Balkans, imat će 28. oktobra svjetsku premijeru na Internacionalnom dokumentarnom Film Festivalu u češkom gradu Jihlava.

Film je inspirisan knjigom The Investigator – Demons of the Balkan War, glavnog protagoniste Vladimira Dzure, koji je bio prvi češki istražitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Vladimir Dzuro

Prikupljao je dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i hapšenje tadašnjeg gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni za koje se odgovornim smatrao Željko Ražnatović – Arkan.

Nastao u saradnji tri države

Film, čiji je režiser i scenarist Viktor Portel, nastao je u saradnji tri države – Češke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Detalj iz filma

Za produkciju je bio zaslužan Frame Films iz Češke, uz koprodukciju Restarta iz Hrvatske, Češke televizije, Hrvatske televizije i Al Jazeere Balkans.

Film je razvijan i predstavljen na Docu Talents From The East@Sarajevo 2021 i podržan od Instituta dokumentarnog filma iz Praga.

Izvor: Al Jazeera

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada