Adidas raskinuo saradnju sa Westom zbog antisemitizma

Adidas je zaustavio proizvodnju i prodaju proizvoda brenda Yeezy, kao i plaćanja reperu i njegovim kompanijama.

Adidas je još početkom mjeseca stavio 'partnerstvo pod reviziju' nakon što je West u javnosti nosio majicu s natpisom 'Bijeli životi su važni' (EPA)

Adidas je prekinuo saradnju sa Kanyeom Westom, reperom poznatom i pod imenom Ye, zbog njegovih antisemitskih komentara i govora mržnje, objavio je CNN.

Kompanija je poručila da „ne tolerira antisemitizam, kao ni bilo koju drugu vrstu govora mržnje“, dodajući kako su njegovi posljednji komentari usmjereni protiv Židova „neprihvatljivi, puni mržnje i opasni“. Osim toga, dodaju, prekršio je vrijednosti kompanije kao što su uvažavanje različitosti i međusobno poštovanje.

Adidas je zaustavio proizvodnju i prodaju proizvoda brenda Yeezy, kao i plaćanja reperu i njegovim kompanijama. Nakon objave takve odluke, dionice Adidasa pale su za pet posto na berzi u Frankfurtu.

Saradnju prekinuli i drugi brendovi

Kompanija je u partnerstvu s Westom od 2013. godine, a tri godine kasnije Adidas je proširio saradnju s reperom, nazivajući je „najznačajnijim partnerstvom ikada stvorenim između osobe koja nije sportista i sportskog brenda“.

Ipak, Adidas je početkom mjeseca stavio „partnerstvo pod reviziju“ nakon što je West u javnosti nosio majicu s natpisom „Bijeli životi su važni“. Liga za borbu protiv klevete kategorizira taj izraz kao „slogan mržnje“ koji koriste bijele supremacističke grupe, uključujući Ku Klux Klan.

Nedavno je West dodatno rekao da „može reći antisemitsko s***“ i da ga Adidas zbog toga „ne može izbaciti“, uz ostale antisemitske stavove tokom jednog podcasta.

Prije Adidasa, saradnju su prekinuli i drugi brendovi, kao što su Balenciaga i Vogue, potom je i agencija za talente CAA odustala od partnerstva sa Westom, da bi i produkcijska kuća MRC odustala od dokumentarnog filma o Westu.

Izvor: Agencije