Zelenski pozvao svjetske pisce da opišu teror Rusije

‘Umjesto da donosi kulturu, Rusija donosi smrt’, rekao je Volodimir Zelenski obraćajući se putem videoveze učesnicima Sajma knjiga u Frankfurtu.

Na Frankfurtskom sajmu knjiga ove godine u prvom planu su Ukrajina i njeni autori od kojih su mnogi došli u Njemačku uprkos teškoćama (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je pisce iz cijelog svijeta, obraćajući se učesnicima Sajma knjiga u Frankfurtu, da u svojim djelima „opišu teror koji je nametnula Rusija“, javlja AFP.

„Umjesto da donosi kulturu, Rusija donosi smrt“, rekao je Zelenski u govoru putem videoveze, na jednom od glavnih svjetskih sajmova knjiga.

Zbog nedovoljnog znanja stvari u nekim sferama, dodao je, još ima opravdavanja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

„Treba reći otvoreno: ima još mnogo javnih ličnosti u Evropi koje govore o ‘razumijevanju’ Rusije. Te osobe su prisutne u raznim sferama – politici, biznisu, nevladinim organizacijama i medijima. Kako je to moguće? Jedini odgovor je nedostatak znanja“, smatra Zelenski.

‘Znanje je odgovor na postupanje Rusije’

„Tražim od vas, molim vas, da uradite sve što možete da ljudi spoznaju teror koji Rusija donosi Ukrajini“, rekao je ukrajinski lider i istakao da je „znanje odgovor na postupanje Rusije, a odgovor su i knjige, scenariji, članci, izvještaji“.

Na Frankfurtskom sajmu knjiga ove godine u prvom planu su Ukrajina i njeni autori od kojih su mnogi došli u Njemačku uprkos teškoćama. Oprema i knjige morali su da se dovezu automobilima i kamionima, a pod ruskim napadima bilo ih je teško iznijeti ih iz Kijeva, podsjetili su iz Ukrajinskog instituta knjige.

Na ukrajinskom štandu je izložena raznolikost izdavaštva te zemlje, te postavljena scena iznad koje se pali crveno svjetlo kada se oglase sirene za uzbunu u Ukrajini.

Ruskim državnim institucijama, obično zaduženim za štand svoje zemlje, ove godine je u Frankfurtu zabranjeno učešće.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada