Operom ‘Boemi’ počinje realizacija projekta ‘Teatar Otvoreni Balkan’

Operni pjevači Denis Skura iz Tirane i Marjan Jovanoski iz Skoplja nastupit će u operi ‘Boemi’ na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Platforma 'Teatar Otvoreni Balkan' je usmjerena na snažnije povezivanje najvažnijih nacionalnih kulturnih institucija tri države (EPA)

Solisti Nacionalne opere i baleta iz Tirane Denis Skura i Marjan Jovanoski iz Nacionalne opere i baleta iz Skoplja gostovat će u operi Boemi Giacoma Puccinija koja će biti izvedena 22. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, javlja Tanjug.

Nastupom Skure u ulozi Rodolfa i Jovanoskog kao Marcela počet će realizacija nedavno potpisanog Protokola o saradnji između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije u okviru platforme „Open Balkan Theatre“ („Teatar Otvoreni Balkan“), koja je usmjerena na snažnije povezivanje najvažnijih nacionalnih kulturnih institucija, poručuje Narodno pozorište.

Posveta preminulom prvaku Opere

Direktor Opere te kuće, Nikola Mijailović je najavio da će predstavom poslije višegodišnjeg odsustva sa scene Narodnog pozorišta dirigovati Bojan Suđić, koji je 2000. godine dirigovao i na premijeri ove postavke Boema.

„Tim povodom smo odlučili da ovo izvođenje posvetimo prvaku i tadašnjem direktoru Opere Narodnog pozorišta Predragu Protiću, koji je potpisao režiju ove i drugih predstava koje su do dan danas na repertoaru, a koji nas je napustio prošle godine“, rekao je Mijailović.

U podjeli su i Snežana Savičić Sekulić, Nebojša Babić, Vuk Matić, Sofija Pižurica, Darko Ðorđević, Mihailo Šljivić, Slobodan Živković i Predrag Gligorić, a u predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta i Dječiji hor „Horislavci“.

Izvor: Agencije