Opet raste broj pretplatnika, ali i prihod Netflixa

U posljednjem tromjesečju ove godine Netflix očekuje 4,5 miliona novih pretplatnika.

'Nakon izazovne prve polovine godine, vjerujemo da smo na putu ponovnog ubrzanja rasta', vjeruju u Netflixu (EPA)

Netflix je treće tromjesečje zaključio s većim prihodom, prekinuvši polugodišnji period pada broja pretplatnika, javlja dpa.

U periodu od jula do septembra kompanija je povećala broj pretplatnika za 2,41 miliona, na više od 223 miliona, zahvaljujući uspjehu serija kao što su Stranger Things i Dahmer: Monster.

U prethodna dva tromjesečja broj pretplatnika smanjio se za 970.000, odnosno za 200.000, međutim taj trend se preokrenuo. Broj pretplatnika je u SAD-u i Kanadi za tri ljetna mjeseca porastao za gotovo 100.000, u Europi, te na Bliskom istoku i Africi za 570.000, u Latinskoj Americi za 310.000, a u azijsko-pacifičkoj regiji za 1,43 miliona.

U posljednjem tromjesečju ove godine Netflix očekuje 4,5 miliona novih pretplatnika.

Porastao prihod

“Nakon izazovne prve polovine godine, vjerujemo da smo na putu ponovnog ubrzanja rasta”, naveli su u priopćenju.

Neto dobit smanjena je u trećem tromjesečju za 3,5 posto, na 1,4 milijarde dolara ili 3,1 dolara po dionici.

Prihod je porastao za 5,9 posto, na 7,92 milijarde dolara. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva, uvećan je 13 posto.

Rast prihoda potaknulo je petpostotno povećanje prosječnog broja plaćenih članstava za streaming i rast od jedan posto prosječnog prihoda po članstvu.

U četvrtom tromjesečju Netflix očekuje prihod od 7,8 milijardi dolara, istaknuvši negativan utjecaj jačeg dolara koji će, kako procjenjuju, smanjiti i prihod u cijeloj godini – i to za milijardu dolara.

Izvor: Agencije