Arheološki park sa asirijskim bareljefima otvoren na sjeveru Iraka

Faida je prvi od pet sličnih parkova koje vlasti Kurdistana nastoje stvoriti, a projekt će na kraju predstavljati turističku atrakciju i izvor prihoda.

Irak je kolijevka civilizacija Sumer, Akad, Vavilon i Asirija kojima čovječanstvo duguje pisanje i prve gradove (AFP)

Vlasti Autonomnog Kurdistana, pokrajine na sjeveru Iraka, otkrile su prvu fazu novog arheološkog parka sa ostacima bareljefa starih 2.700 godina na zidovima irigacionih kanala iz Asirijske epohe, javlja AFP.

Ukrasni paneli na lokaciji Faida otkrivani su tokom više faza posljednjih godina. Na tome rade italijanski arheolozi sa Univerziteta u Udinama i njihove kolege iz Kurdistana.

Ti bareljefi – plitki, slabije ispupčeni kiparski radovi na ravnoj površini – potiču iz vladavine asirijskog kralja Sargona Drugog (721-705 prije nove ere) i njegovog sina nasljednika Senašeriba.

Za sada će pristup parku Faida biti ograničen na strane turiste, istraživače i stručnjake, rekao je Bekas Brefkany, iz direkcije antikviteta Dohuka.

Na tom mjestu je irigacioni kanal iz Asirijske epohe, dugačak deset kilometara. Do sada je otkriveno 13 monumentalnih bareljefa.

Turistička atrakcija i izvor prihoda

Brefkany očekuje da bi mogli biti otkriveni i drugi takvi ukrasni paneli. Svaki panel predstavlja asirijskog kralja kako se moli ispred sedam najvažnijih bogova u Asirijskom panteonu, predstavljenom u obliku statua.

Faida je prvi od pet sličnih parkova koje vlasti Kurdistana nastoje stvoriti, a projekt će na kraju predstavljati turističku atrakciju i izvor prihoda, rekao je Brefkany za AFP.

Irak je kolijevka civilizacija Sumer, Akad, Vavilon i Asirija kojima čovječanstvo duguje pisanje i prve gradove, podsjeća Beta.

Zbog toga je Irak godinama na meti kradljivaca antikviteta, posebno poslije američke invazije 2003. godine i dolaska pripadnika Islamske države Irak i Levant deset godina kasnije.

Poslije decenija sukoba, Irak se polako otvara svjetskom turizmu i prihvata zapadne putnike iako je turistička infrastruktura gotovo nepostojeća.

Izvor: Agencije