Nadrealizam u dizajnu na izložbi u Londonu

Izložba pod nazivom ‘Predmeti želja – nadrealizam i dizajn od 1924. do danas’ dočekat će posjetioce ‘Metamorfozom Narcisa’, jednom od najpoznatijih Dalijevih slika.

Nadrealizam je nastao kao reakcija na užase Prvog svjetskog rata i pandemiju gripe 1918. godine i od tada se redovno pojavljuje u teškim vremenima (EPA)

Izložba o nadrealizmu u dizajnu, od namještaja koje je zamislio španski umjetnik Salvador Dali do neobičnih muzičkih spotova islandske pjevačice Bjork, bit će ortvorena u petak u londonskom Muzeju dizajna, javlja AFP.

Izložba pod nazivom “Predmeti želja – nadrealizam i dizajn od 1924. do danas” dočekat će posjetioce najprije jednom od najpoznatijih predstava ljudske psihe, a to je Metamorfoza Narcisa, koju je Dali naslikao 1937. godine.

‘Metamorfoza Narcisa’ je jedna od najpoznatijih Dalijevih slika (EPA)

Španski umjetnik je pročitao Tumačenje snova Sigmunda Freuda, kada je studirao u Madridu 1920-ih, tako da su Freudove teorije o podsvjesti uticale na njegove radove. Dali je 1938. godine i upoznao Freuda, čuvenog austrijskog neurologa i osnivača psihoanalize.

Na londonskoj izložbi bit će predstavljeni i drugi Dalijevi radovi – čuveni telefon u obliku jastoga, sofa u obliku usana glumice Mae West i fotelja sa naslonima u obliku ljudskih ruku.

Umjetnički pravac koji je preživio u dizajnu

Nadrealizam je nastao u književnosti prije nego što se proširio na primjenjenu umetnost. Kao umjetnički pravac malo je presahnuo ‘50-ih godina, ali je preživio u dizajnu.

Predstavnici londonskog muzeja naveli su da su neka djela nadrealizma našla svoje mjesto i u ovom vijeku, kao na primjer Dalijeva lampa na slomljenoj nozi iz 1937. godine koja se smatrala suviše avangardnom u to vrijeme. Prva takva lampa ugledala je svjetlost dana 2019. godine.

Sadašnji narealistički dizajn se može naći u namještaju, kao što je fotelja sastavljena od plišanih lutaka Mikija Mausa, ili lampa sa konjskom grivom.

Nadrealizam je nastao kao reakcija na užase Prvog svjetskog rata i pandemiju gripe 1918. godine i od tada se redovno pojavljuje u teškim vremenima.

Spotovi Bjork i fotografije Mana Raya

“Nije slučajno da ova vremena odgovaraju periodima ekonomske i političke nestabilnosti, jer je nadrealizam nastao kao kreativan način da se prihvati haos, da se prihvati neizvjesnost, neobjašnjivo, a to nam je danas potrebno”, naveli su kustosi izložbe.

Na izložbi su i spotovi Bjork, među kojima “Utopia”, “Mutual Core” i “Hidden Places” koji su kreirali razni reditelji za islandsku pjevačicu u periodu od 2001. do 2017. godine. Spotovi prikazuju odnose između ljudi, prirode i tehnologije.

Na izložbi su i fotografije Mana Raya, čuvenog američkog avangardnog fotografa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada