SAD vratio afričke skulpture koje su ukrali britanski kolonizatori

Kolekcija ‘Beninska bronza’, koju su britanski kolonizatori ukrali krajem 19. stoljeća, vraćena je Nigerijskoj državnoj zbirci na svečanosti u Washingtonu.

'Glava Obe' ukradena je iz Kraljevske palate Oba Ovonranwmen 1897. godine (AP)

Bronzana skulptura zapadnoafričkog kralja, koja je više od 70 godina bila u kolekciji muzeja na američkom Rhode Islandu, jedna je od 31 dragocjenih predmeta koji su vraćeni Vladi Nigerije, javlja AP.

Kolekcija “Beninska bronza”, u kojoj je i skulptura nazvana “Glava kralja (‘Obe’)”, iz Muzeja Fakulteta za dizajn Rhode Island (RISD) je na svečanosti u Washingtonu predata Nigerijskoj državnoj zbirci.

Među tim djelima, koja su britanski kolonizatori ukrali krajem 19. stoljeća, Smithsonian institut je za 29 povratak izglasao u junu, a jedan predmet je i iz Nacionalne galerije umjetnosti.

Repatrijacija je dio svjetskog pokreta ustanova kulture za vraćanje predmeta ukradenih tokom kolonijalnih ratova, prenosi Beta.

U augustu je Horniman Museum and Gardens u Londonu saopćio da će nigerijskoj vladi dati kolekciju od 72 “Beninske bronze”.

Godine 1897. “Glava Obe” je ukradena iz Kraljevske palate Oba Ovonranwmen, navela je privremena direktorica Muzeja RISD-a Sarah Ganz Blythe u saopćenju.

“Muzej RISD je sarađivao sa Nigerijskom nacionalnom komisijom za muzeje i spomenike na repatrijaciji ove skulpture narodu Nigerije gdje joj je i mjesto”, potvrdila je Ganz Blythe.

Skulptura kao poklon

Abba Isa Tijani, generalni direktor Nacionalne komisije za muzeje i spomenike Nigerije, nada se da će ovaj transfer biti inspiracija za više muzeja da afričke predmete vrate vlasnicima afričkim narodima.

“Beninske bronze” su ukradene 1897. godine kada su britanske snage opljačkale Kraljevstvo Benin koje je sada u Nigeriji.

Skulptura muzeja RISD, za koji se vjeruje da datira iz 1700-ih, bio je poklon za Lucy Truman Aldrich 1939. godine. Nabavljen je u prodaji predmeta iz Kraljevine Benin iz galerije Knoedler u New Yorku 1935. godine, navodi se u saopćenju muzeja.

Francuski carinski pečat na unutrašnjosti sugeriše da je bio u francuskoj kolekciji. Iako Muzej RISD-a nije uspio da uđe u raniji trag te skulpture, gotovo je sigurno da je to jedan od opljačkanih predmeta, kažu u muzeju.

Bronzana glava predstavlja “Oba” kralja naroda Edo u Beninu, u Zapadnoj Africi. Te skulpture je naručio dolazeći kralj u čast prethodnika, a bile su postavljene na oltare predaka u kraljevskoj palati, saopćio je muzej.

Izvor: Agencije