Sa(nj)am knjige u Istri: Ove godine tema povratak

Povratak, koji u svom značajskom smislu nadilazi puku definiciju vraćanja onome što je bilo prekinuto, kao velika i jako važna tema bit će u fokusu desetodnevnog festivalskog programa.

Sa(n)jam knjige održat će se od 25. novembra do 4. decembra u Puli (Pixsell)

“Povratak” – tema je ovogodišnjeg, 28. sajma Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se održati od 25. novembra do 4. decembra, javlja Hina.

Navodeći kako će “secesijski saloni i kafana Mozart austrougarske palače Marine-Casino ponovno postati pozornica literarnog svijeta najdugovječnijeg sajma knjiga i autora u Hrvatskoj”, organizatori su istakli da i Sajam time bilježi povratak mjestu i terminu svog održavanja kao odrednicama vlastite prepoznatljivosti i identiteta.

“Povratak, koji u svom značajskom smislu nadilazi puku definiciju vraćanja onome što je bilo prekinuto, kao velika i jako važna tema na 28. Sajam ulazi obimnim desetodnevnim festivalskim programom – od Doručka s autorom preko okruglih stolova do večernjih premijera i izložbi, u kojem će gostovati više od sto uvaženih domaćih i stranih književnih stvaraoca, teoretičara i umjetnika”, najavili su iz Udruge Sa(n)jam knjige u Istri.

(Sa(n)jam knjige u Istri / Facebook)

Zahtjevnosti teme, dodali su organizatori, možda će najbolje odgovoriti slavni mađarski pisac i scenarist, dobitnik Bookera, László Krasznahorkai u čijim djelima prevladavaju motivi odlazaka i vraćanja.

Krasznahorkai će u Puli premijerno predstaviti hrvatski prevod svog romana Povratak baruna Wenckheima i održati čitateljski performans “Uvijek za Homerom”. Kao ilustrator Krasznahorkaijevih knjiga, na Sajam dolazi i doajen njemačke umjetničke scene nagrađivan utjecajnim slikarskim nagradama Max Neumann.

Na sajmu će gostovati i niz nagrađivanih književnica poput Katalin Ladik, Kasimme, Kapke Kassabove, Sofi Oksanen i Eva Menasse.

Povratak programa za djecu i mlade

U godini obilježavanja 100. godišnjice rođenja Piera Paola Pasolinija, Sajam će u saradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i Zajednicom Talijana Pula iznjedriti i novi program pod nazivom “Storie italiane” posvećen velikom italijanskom reditelju i književniku.

“Pouzdano je da će se stolica više tražiti na promociji knjiga feralovaca Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića, pogotovo kada će u sklopu formata ‘Autor čita autora’ zajedno nastupati na sajamskoj pozornici. Publika će s nestrpljenjem dočekati i Puli dragog pisca Gorana Vojnovića, kao i Dragana Velikića”, najavljuju organizatori sajma.

Među pulskim i istarskim autorima ove godine će se promovirati pisac Amir Alagić, arhitekt Vjekoslav Gašparović, povjesničar Davor Mandić, književnik Milan Rakovac i kantautorica Tamara Obrovac te univerzitetska profesorica Teodora Fonović Cvijanović.

Sajam će obilježiti i povratak programa za djecu i mlade. Najmlađi će ponovno uživati u Libriću na Sajmu i uživo razgovarati s autorima omiljenih slikovnica. Stariji osnovnoškolci upoznat će vrhunsku domaću ilustratorsku scenu uz Klaru Rusan, Klasju Habjan, Mislava Lešića, Ivanu Pipal, Agatu Lučić i selektora programa Hop lektire Dominika Vukovića. Srednjoškolci će programom PULikulArna reforma književnim klasicima pristupiti na nekonvencionalan način uz voditelja Emira Imamovića i sajamske goste. Od klasika kreće i vizualna priča 28. Sajma koju dizajner Mauricio Ferlin kroji Bulgakovljevim romanom Majstor i Margarita.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada