Nakon osude invazije na Ukrajinu slavna pjevačica napustila Rusiju

Ala Pugačova je nedavno zatražila da i nju ubroje među strane agente otkako je ministarstvo pravosuđa na crnu listu stavilo i njezinog supruga Maksima Galkina.

Ala Pugačova se smatra superzvijezdom u Rusiji, oblikovala je rock i pop muziku u toj zemlji od sedamdesetih godina prošlog stoljeća (EPA)

Kraljica sovjetske pop muzike Ala Pugačova objavila je da se nalazi u Izraelu, tri sedmice nakon što je javno osudila Putinovu invaziju na Ukrajinu te kazala da je Rusiju pretvorio u “globalnog pariju”, javlja Reuters.

“Zahvaljujem višemilionskoj armiji svojih obožavatelja na njihovoj ljubavi i podršci, na njihovoj sposobnosti da razlikuju istinu od laži”, napisala je Pugačova (73) na Instagramu. “Iz Svete zemlje molim za vas i za mir”, poručila im je. “Sretna sam!”

Pugačova se smatra superzvijezdom u svojoj zemlji. Oblikovala je rock i pop muziku u Rusiji od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Među ruskim generacijama najpoznata je po hitovima poput pjesme “Milion grimiznih ruža” iz 1982. i po filmu Žena koja pjeva iz 1978. godine.

I Putin bio njen obožavatelj

Prije tri sedmice zatražila je da i nju ubroje među strane agente otkako je ministarstvo pravosuđa na crnu listu stavilo i njezinog supruga Maksima Galkina, smatrajući ga “stranim agentom”.

Među njenim obožavateljima su u prošlosti bili aktualni predsjednik Vladimir Putin i njegov prethodnik na mjestu predsjednika Boris Jeljcin.

Kad je u augustu umro Mihail Gorbačov, Pugačova je o posljednjemu sovjetskom vođi govorila pohvalno jer je, kako je kazala, dopuštao slobodu i odbijao nasilje.

Izvor: Agencije