Pobjednici festivala u Cannesu i Veneciji dolaze na FEST

Na jubilarnom, 50. izdanju FEST-a koji počinje 25. februara i traje do 6. marta, posjetitelji će moći pogledati više od 80 premijernih filmova u različitim programskim selekcijama.

Rediteljica Julia Ducournau nagrađena je za svoj film 'Titan' na festivalu u Cannesu (EPA)

Film Strahinja Banović reditelja Stefana Arsenijevića otvorit će FEST, na koji stižu i Titan rediteljice Julije Ducournau, dobitnik Zlatne palme na Kanskom festivalu, te Događaj Audrey Diwan, nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji, javlja Tanjug.

Na jubilarnom, 50. izdanju FEST-a koji počinje 25. februara i traje do 6. marta, posjetitelji će moći pogledati više od 80 premijernih filmova u različitim programskim selekcijama, u 12 dvorana širom Beograda.

Srpska premijera nagrađivanog filma

Projekcija Strahinje Banovića bit će srpska premijera filma koji je osvojilo brojne nagrade među kojima Kristalni globus za najbolji film na Filmskom festivalu u Karlovim Varima.

Tada je Ibrahim Koma osvojio nagradu za najboljeg glumca, dok je specijalno priznanje žirija pripalo direktorici fotografije Jeleni Stanković.

Pod sloganom ‘Novi hrabri svet’

Centar beogradskih festivala najavio je i da će nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biti dodijeljena reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Slogan jubilarnog FEST-a je “Novi hrabri svet”, kao igra riječima u odnosu na “Hrabri novi svet”, što je bio slogan prvog FEST-a 1971. godine.

Izvor: Agencije